Λάβρος κατά της τουρκικής επιβουλής στη Λιβύη εμφανίστηκε ο στρατάρχης Χαφτάρ αμέσως μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στη Μόσχα για τη σύναψη εκεχειρίας με τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Αλ Σαράζ.
Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.
«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή [συμφωνίας] για πολλούς λόγους, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί ως ενδιαφερόμενο μέρος στη Λιβύη, προκειμένου να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο κατανόησης (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν Ερντογάν και Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη)», αναφέρεται σε μήνυμα στον λογαριασμό M.LNA στο Τwitter που υποστηρίζει τον Χαφτάρ, εξηγώντας την αποχώρηση του στρατάρχη από τις συνομιλίες της Μόσχας.
«Η Λιβύη στους Λίβυους» είναι το μήνυμα που συνοδεύει την ανάρτηση.
There will not be any signing for several reasons, the most important of which is the ill intention of #Turkey by imposing itself as a party in #Libya to legislate the illegal #MoU.#Libya is for the Libyans pic.twitter.com/O3fM5sHUgG
— M.LNA (@LNA2019M) January 13, 2020
Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συμφωνία που αποτρέπει το αιματοκύλισμα στη βάση της απάλειψης της τρομοκρατίας, της διάλυσης των πολιτοφυλακών και της επιστροφής στην νομιμότητα της λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά η βούλησή μας αυτή συγκρούεται με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας, σημειώνεται στο μήνυμα του στρατάρχη μετά την επιστροφή του στη Λιβύη.
We are open to any deal that saves bloodshed on a basis of the elimination of terrorism, the dissolution of militias, and the return to the legitimacy of the people #HoR within a Libyan-Libyan framework, but our honorable desires collided with the agenda of the Turkish greed. pic.twitter.com/N3chTAbGAM
— M.LNA (@LNA2019M) January 13, 2020
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι το έγγραφο (της συμφωνίας εκεχειρίας) που του παρουσίασαν στη Μόσχα, ήταν ένα «έγγραφο ντροπής και προδοσίας» που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η κυβέρνηση Σαράζ ήταν πρόθυμη να υπογράψει, αλλά όχι τα «αληθινά λιβυκά χέρια» του Εθνικού Στρατού του οποίου ηγείται ο Χαφτάρ.
«Ζούμε με τιμή, θα πεθάνουμε με τιμή», είναι το μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ο Χαφτάρ, την ώρα που ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες στα περίχωρα της Τρίπολης .
Στόχος των δυνάμεων του Χαφτάρ η κατάληψη της πρωτεύουσας και η εκδίωξη της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Σαράζ.
Αγκυρα: Θα του δώσουμε το μάθημα που του αξίζει
Το «όχι» Χαφτάρ στη συμφωνία εκεχειρίας και η αποχώρησή του από το τραπέζι των συνομιλιών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.
«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χαφτάρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το δίκτυο arabnews.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολίασε πως η αποχώρηση Χαφτάρ έδειξε «ποιος θέλει πόλεμο και ποιος ειρήνη στη Λιβύη».
Γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες της Μόσχας
Παρά την προσπάθεια Ρωσίας και Τουρκίας να εμφανιστούν ως «κυρίαρχοι του παιχνιδιού» στη Λιβύη, οδηγώντας τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα, οι συνομιλίες της Μόσχας κατέρρευσαν.
Και βασικός λόγος ήταν η κάθετη άρνηση του στρατάρχη Χαφτάρ (οι δυνάμεις του οποίου επελαύνουν στη Λιβύη έχοντας φθάσει στα πρόθυρα της Τρίπολης) σε οιαδήποτε ανάμειξη – πόσω μάλλον ρόλο ρυθμιστή- της Τουρκίας στα εσωτερικά της Λιβύης.
Το κλίμα στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν εξαρχής τεταμένο.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι δύο αντίπαλοι στο πεδίο της μάχης δεν κάθισαν ούτε καν στο ίδιο τραπέζι.
Ετσι οι Ρώσοι συναντήθηκαν με τον Χαφτάρ (τον οποίο και υποστηρίζουν στην εσωτερική διαμάχη στη Λιβύη) και οι Τούρκοι με τον Σαράζ (που για πολλούς αποτελεί πλέον «μαριονέτα» του Ερντογάν).
Δεδομένου ότι ο Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ επελαύνει και το στρατιωτικό πλεονέκτημα που έχει είναι δεδομένο, οι πιέσεις που του ασκήθηκαν λίγο πριν εξαπολύσει την τελική επίθεση στην Τρίπολη, ήταν ασφυκτικές.
Στο «ναυάγιο» των συνομιλιών οδήγησε η απαίτηση Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης.
Ο λίβυος στρατάρχης το αρνήθηκε, ζητώντας χρόνο για να εξετάσει τις παραμέτρους της ρωσοτουρκικής πρότασης.
Δεν έκρυψε ωστόσο, την οργή του για την εμπλοκή των Τούρκων στα εσωτερικά της χώρας του και για την υποστήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Από την πλευρά του, ο Σαράζ, έχοντας τη στήριξη του Ερντογάν συνέχισε να απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αντιπάλων δυνάμεων, γεγονός που οδήγησε τελικά τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.
Οπως όλα δείχνουν, η συνέχεια θα δοθεί στο πεδίο της μάχης, καθώς μετά τις αρνητικές εξελίξεις στη Μόσχα, «ναυαγεί» και το εγχείρημα των Γερμανών για μία Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο με αντικείμενο την κατάσταση στη Λιβύη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News