455
Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι εργασίες -συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πισίνας εμβαδού μικρότερου των 50 τ.μ. και βάθους έως 1,50 μ.) για τις οποίες πλέον δεν απαιτείται έκδοση άδειας (ούτε κάν μικρής κλίμακας) | George Vitsaras / SOOC

Ωθηση στην οικοδομή με λιγότερη γραφειοκρατία και “παγωμένο” ΕΝΦΙΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 15:27
Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι εργασίες -συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πισίνας εμβαδού μικρότερου των 50 τ.μ. και βάθους έως 1,50 μ.) για τις οποίες πλέον δεν απαιτείται έκδοση άδειας (ούτε κάν μικρής κλίμακας)
|George Vitsaras / SOOC

Ωθηση στην οικοδομή με λιγότερη γραφειοκρατία και “παγωμένο” ΕΝΦΙΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 15:27

Ωθηση στην οικοδομή με δύο μέτρα που απλοποιούν τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το “πάγωμα” του ΕΝΦΙΑ για το 2024 στα εφετινά επίπεδα, καθώς θα υπολογιστεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, θέλει να δώσει η κυβέρνηση.

Το πρώτο βήμα έγινε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι σε όλες τις ιδιοκτησίες μέχρι 2.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή οικόπεδα δύο στρεμμάτων, μπορεί να αναγερθεί οικοδομή ακόμη κι με τις απαλλοτριώσεις για την ένταξη τους στο σχέδιο πόλης το εμβαδόν μειωθεί κατά 10% (όσο είναι και η εισφορά γής) στο Δήμο ή την Κοινότητα που ανήκουν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο καθορίζονται οι εργασίες (π.χ. ενεργειακή αναβάθμιση, βάψιμο κτιρίων, κατασκευή πέργκολας μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα, ή πισίνας εμβαδού μικρότερου των 50 τετραγωνικών μέτρων και βάθους έως 1,50 μέτρου) για τις οποίες πλέον δεν απαιτείται έκδοση άδειας (ούτε κάν μικρής κλίμακας) από την Πολεοδομία.

Με τις διατάξεις αυτές, χιλιάδες ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν σε κατασκευές καθώς πρώτον απελευθερώνονται τα οικόπεδα τους και δεύτερον μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους ακάλυπτους χώρους για την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής τους.

Κατοικίες, καταστήματα, γραφεία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας κκαι Περιβάλλοντος οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης νέου κτιρίου κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας (αποθήκες, προκατασκευασμένους οικίσκους, λυόμενες κατασκευές) και αφορά ιδίως:

– Ανέγερση, προσθήκη και επισκευή κτιρίων.

– Κατασκευή πισίνας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων.

-Κατασκευή υπόγειων δεξαμενών, και

-Νομιμοποίηση κάθε εκτελεσθείσας εργασίας για την οποία απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας .

Ειδικές διατάξεις ισχύουν για την ανέγερση μεγάλων κτιορίων, εμβαδού άνω των 2000 τετραγωνικών μέτρων.

Νέες αντικειμενικές αξίες το 2025

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει ή καλύτερα να μην δημιουργήσει πρόσθετα βάρη στην κτηματαγορά όπου οι πωλήσεις ακινήτων τρέχουν με διψήφιο ρυθμό, αποφάσισε ο ΕΝΦΙΑ του 2024 να υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και δεν πρόκειται να αλλάξουν τον Ιανουάριο.

Ομως με δεδομένο ότι την άνθιση της κτηματαγοράς ακολουθεί και η άνοδος των εμπορικών τιμών των ακινήτων κυρίως κατοικιών στις πόλεις και τις παραθεριστικές περιοχές, μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα συνεδριάσουν οι επιτροπές καθορισμού των τιμών και θα προσδιοριστούν νέες αντικειμενικές αξίες πιό κοντά στις εμπορικές τιμές, οι οποίες όμως θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2025.

Και μειώσεις για τη Θεσσαλία

Σε αυτή τη διαδικασία, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα εξεταστούν και θα προσαρμοστούν πρός τα κάτω, δηλαδή θα μειωθούν, οι αντικειμενικέ αξίες σε όλη τη Θεσσαλία η οποία έχει πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ηδη έχουν γίνει προσφυγές από κατοίκους καιεπιχειρηματίες ειδικά περιοχών του Βόλου και από τα χωριά του Πηλίου που ζητούν αναθεώρηση των τιμών. Το ζήτημα, θεωρούν στο υπουργε’ίο Οικονομικών ότι δεν επείγει καθώς με απόφαση του υπουργού Χατζηδάκη έχερι ανασταλεί η κάθε καταβολή φόρων (και του ΕΝΦΙΑ) στις πληγείσες περιοχές

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...