529
5 Μαΐου 2024. Ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια στη Ράφα, νότια της Γάζας, μετά τους νέους βομβαρδισμούς. | REUTERS/Hatem Khaled

Ωρα μηδέν για τη Ράφα;

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2024, 09:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/05/2024 19:35
5 Μαΐου 2024. Ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια στη Ράφα, νότια της Γάζας, μετά τους νέους βομβαρδισμούς.
|REUTERS/Hatem Khaled

Ωρα μηδέν για τη Ράφα;

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2024, 09:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/05/2024 19:35

Καταφύγιο σε άλλες περιοχές αναζητούν διαμένοντες στη Ράφα της νότιας Γάζας καθώς κλιμακώνονται οι ισραηλινές προετοιμασίες για μεγάλη χερσαία στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Με αφίσες, τηλεφωνικά μηνύματα και δημόσιες ανακοινώσεις, ο ισραηλινός στρατός προέτρεπε την Δευτέρα τους αμάχους που βρίσκονται στη Ράφα να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς στη Χαν Γιούνις και την Αλ Μουγουάσι.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο στρατός ανέφερε οτι η εκκένωση είναι προς το παρόν περιορισμένη, αφορά περίπου 100.000 άνθρωπους οι οποίοι θα απομακρυνθούν σταδιακά

Το Reuters μετέδωσε εικόνες κατοίκων που αναχωρούν από τη Ράφα με αυτοκίνητα και ζωήλατα φορτωμενα με πράγματα.

Ανθρωποι εγκαταλείπουν τις ανατολικές περιοχές της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από σχετική προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού. REUTERS/ Χατέμ Χάλεντ

Η έναρξη της εκκένωσης, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, πιθανώς σηματοδοτεί ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία τα ισραηλινά σχέδια για χτύπημα στην περιοχή.

Το Ισραήλ εδώ και εβδομάδες προετοιμάζει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα –θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα για τη Χαμά. Η περιοχή ήδη βομβαρδίζεται από αέρος.

Την Κυριακή υπήρξε νέα αεροπορική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα, ενώ τη Δευτέρα βομβαρδίστηκαν δύο συνοικίες από αυτές που είχαν λάβει προειδοποίηση για εκκένωση.

Παρέμβαση Μπάιντεν

Σε μια νέα προσπάθεια αποτροπής της χερσαίας εισβολής στη Ράφα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε την Δευτέρα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο Μπάιντεν επανέλαβε τις ανησυχίες των ΗΠΑ απέναντι στο σενάριο εισβολής στη Ράφα και είπε στον Νετανιάχου ότι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι ζωές των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Τόσο η Δύση όσο και η Αίγυπτος προσπαθούν να αποτρέψουν τη χερσαία επίθεση και συνεχίζουν συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στη Μέση Ανατολή για να συμμετέχει στις σχετικές διαβουλεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να δεχτεί τους όρους που θέτει η Χαμάς η οποία ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει την επίθεση στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Λέω στους ηγέτες όλου του κόσμου πως καμιά πίεση, καμιά απόφαση διεθνούς θεσμού δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί.Αν το Ισραήλ πρέπει να μείνει μόνο του, θα μείνει μόνο του», δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, κατηγορεί το Ισραήλ πως σαμποτάρει τις προσπάθειες των μεσολαβητών. Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Μπορέλ: Το Ισραήλ πρέπει να ξεχάσει το σενάριο της χερσαίας επίθεσης

«Οι εντολές εκκένωσης προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...