347
Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε πανηγυρίζει με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα | Javad Parsa/NTB via REUTERS

Ωρα Κεντροαριστεράς στη Νορβηγία – Θρίαμβος στις εκλογές για τον «κόκκινο» Γιόνας

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 08:58
Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε πανηγυρίζει με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα
|Javad Parsa/NTB via REUTERS

Ωρα Κεντροαριστεράς στη Νορβηγία – Θρίαμβος στις εκλογές για τον «κόκκινο» Γιόνας

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 08:58

Είναι μια πολιτική μετατόπιση. Υστερα από οκτώ χρόνια ηγεμονίας της συντηρητικής Ερνα Σόλμπεργκ, η Νορβηγία περνάει στην Κεντροαριστερά, με τον επικεφαλής των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, να αναδεικνύεται κυρίαρχος του παιχνιδιού μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα σε αυτή την πάμπλουτη σκανδιναβική χώρα, η οποία λόγω πλουτοπαραγωγικών πηγών –και του πετρελαίου που ήταν το θέμα αυτής της εκλογικής μάχης–, έχει αποφύγει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ερνα Σόλμπεργκ, που ήταν στην εξουσία από το 2013 –χρόνος ρεκόρ για την Κεντροδεξιά στην ιστορία της Νορβηγίας– παραδέχτηκε τα μεσάνυχτα την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για την άνοδο των Εργατικών στην εξουσία.

«Το έργο του συντηρητικού κόμματος στην κυβέρνηση τελείωσε αυτή τη φορά», δήλωσε η Σόλμπεργκ. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχει σαφή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, 61 ετών και εκατομμυριούχος, είπε ότι το κεντροαριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση. «Τώρα μπορούμε επιτέλους να πούμε: τα καταφέραμε», τόνισε ο Στέρε, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της δημόσιας τηλεόρασης NRK, του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού TV2 και της εφημερίδας VG, τα πέντε κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης εξασφαλίζουν μια ξεκάθαρη νίκη, καταλαμβάνοντας τις 104 από τις 169 έδρες στο Στόρτινγκ, το κοινοβούλιο της χώρας, εκτοπίζοντας τον συντηρητικό συνασπισμό της Ερνα Σόλμπεργκ.

Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε μπορεί να σχηματίσει είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε συνεργασία με άλλα κεντροαριστερά κόμματα.

Οι Εργατικοί θα μπορούσαν πιθανότατα να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία συνεργαζόμενοι μόνο με το Κεντρώο Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Αριστερά, χωρίς να χρειάζονται τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους οικολόγους του MDG και τους κομμουνιστές του Rodt. Θα διευκολύνονταν έτσι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, οι οποίες πάντως σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι μακροχρόνιες. Ιδίως το MDG έχει θέσει ως όρο, προκειμένου να παράσχει τη στήριξή του στους Εργατικούς, να σταματήσουν αμέσως οι πετρελαϊκές εξορύξεις στη χώρα, τελεσίγραφο που απέρριψε ο Στέρε.

Ο 61χρονος Στέρε προκρίνει την ήπια και σταδιακή αποδέσμευση από την οικονομία του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...