566
Ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στη στενωπό του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ή μήπως στη λεωφόρο; | INTIMEnews

Ωρα γκρίνιας και αποτίμησης στην Κουμουνδούρου – έρχεται συνέδριο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 10:57
Ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στη στενωπό του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ή μήπως στη λεωφόρο;
|INTIMEnews

Ωρα γκρίνιας και αποτίμησης στην Κουμουνδούρου – έρχεται συνέδριο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 10:57

Η ώρα της… ενδοσκόπησης για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου έφθασε στον ΣΥΡΙΖΑ και στη μία μετά το μεσημέρι στα γραφεία της Κουμουνδούρου συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η Πολιτική Γραμματεία.

Στη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με τα στελέχη που δυστρόπησαν ακούγοντας τον να μιλά (το ίδιο το βράδυ της εκλογικής ήττας) για εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ την οποία έλαβε από τους ψηφοφόρους.

Και αυτό ενώ οι εκπρόσωποι της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς φάνηκε να εξασφαλίζουν άνετα την επανεκλογή τους την περασμένη Κυριακή και να αποτελούν συμπαγές μπλοκ στο εσωτερικο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί η εκλογική επιτυχία των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ (Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Θάνου Μωραϊτη και Θεοδώρας Τζάκρη), όπως και των προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ (Θανάση Παπαχριστόπουλου, Κωνσταντίνου Ζουράρι, Βασίλη Κόκκαλη),  που αλλάζουν εκ των πραγμάτων σημαντικά τη συνολική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, ένα 24ωρο μετά και τη δήλωση Τζάκρη υπέρ της κατάργησης του ασύλου και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τις (αριστερές) αγκυλώσεις του παρελθόντος, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πείσει – ή μάλλον να επιβληθεί- σε όσους επιμένουν στην ανάγκη διατήρησης αμιγούς αριστερής ταυτότητας στο κόμμα.

Την Τρίτη πάντως, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε ουσιαστικά τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου εντός του έτους, κάνοντας λόγο για «αναγκαίες προσαρμογές».

Σύμφωνα με πληροφορίες  που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», το συνέδριο τοποθετείται για τα τέλη του προσεχούς Νοεμβρίου, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει να προηγηθεί μια σειρά συζητήσεων. Κυρίως όμως πρέπει να προηγηθεί η μεγάλη συζήτηση για το πολιτικό στίγμα, την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μετασχηματισμού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που από το 2010, αλλά και πριν, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση… Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα από τα περί “μετάλλαξης” ή “εγκατάλειψης” του χώρου της ιστορικής ή σύγχρονης Αριστεράς. Αυτά τα ερωτήματα λοιπόν θα πρέπει να μη βιαστούμε να τα απαντήσουμε με επιδερμικό τρόπο, αλλά να κοιτάξουμε το περιεχόμενό τους», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπεραμύνεται της ανάγκης οργάνωσης του προοδευτικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέγνωσε το 38,6% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα, ως ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας, αλλά και υπεράσπισης των λαϊκών κατακτήσεων, διεκδίκησης των λαϊκών συμφερόντων και οργάνωσης του πλειοψηφικού προοδευτικού ρεύματος (δείτε κάτω τη σχετική ανάρτηση).

Στην ίδια λογική και ο βουλευτής Δυτικής Αττικής και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, επεσήμανε ότι στο νέο εγχείρημα δεν μπορεί να υπάρχουν «φτωχοί συγγενενείς«, ενώνοντας και αυτός τη φωνή του με τους λεγόμενους «προεδρικούς», σύμφωνα με τους οποίους το συνέδριο του κόμματος πρέπει να γίνει μετά το νέο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.

«Ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από ένα ενιαίο, μεγάλο, λαϊκό κόμμα, με σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα και στην αυτοδιοίκηση», τόνισε με τη σειρά του και ο Νίκος Παππάς.

Σε κάθε περίπτωση, στη συνεδρίαση της Πολιτικής  Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται όχι μόνο να συζητήσει για τα αίτια της ήττας του, αλλά και να δώσει ένα καθαρό στίγμα για την επόμενη μέρα και το πώς θα κινηθεί από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Και παρά την πρώτη γεύση που θέλησε να δώσει ο κ. Γιώργος Τσίπρας με τη δήλωση περί πεζοδρομίου (περισσότερα εδώ), τα πράγματα φαίνεται να περιπλέκονται μετά την προτροπή της Θεοδώρας Τζάκρη να στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση Μητσοτάκη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...