871
Με τον Ιούλιο Καίσαρα η Washington Post (αριστερά) και μια φωτογραφία του Τραμπ με δίχτυ παραλλαγής στο πόντιουμ οι NYTimes, εικονογραφούν σενάρια μιας ακόμη θητείας του | Creative Protagon, Washington Post, New York Times

Washington Post: «Ολο και πιο κοντά μια δικτατορία του Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 16:16
Με τον Ιούλιο Καίσαρα η Washington Post (αριστερά) και μια φωτογραφία του Τραμπ με δίχτυ παραλλαγής στο πόντιουμ οι NYTimes, εικονογραφούν σενάρια μιας ακόμη θητείας του
|Creative Protagon, Washington Post, New York Times

Washington Post: «Ολο και πιο κοντά μια δικτατορία του Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 16:16

«Υπάρχει ένας σαφής δρόμος προς τη δικτατορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο σύντομος» γράφει στην Washington Post (WP) ο Ρόμπερτ Κέιγκαν, βασικός εταίρος στο ινστιτούτο Brookings και επιτελικό στέλεχος της εφημερίδας. Σε ανάλογο κλίμα, ο διακεκριμένος αρθρογράφος της WP Ισάν Θαρόρ γράφει για τη «διαφαινόμενη δικτατορία Τραμπ».

Αρχίζοντας από το άρθρο γνώμης του Κέιγκαν, η πρώτη φράση του είναι απολύτως χαρακτηριστική: «Μια δικτατορία του Trump γίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη. Θα πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε». Συνοψίζοντας τα επιχειρήματά του σε Newsletter της WP o Μάικλ Ντάφι, σχολιάζει πως ο Κέιγκαν βλέπει ότι μια δικτατορία είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί, εξηγεί γιατί τόσο πολλοί και στα δύο κόμματα επιμένουν να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος έχει περάσει και σκιαγραφεί τι θα συμβεί αυτή όταν ξεκινήσει. Ο Κέιγκαν, σημειώνει ο Ντάφι, θα προτιμούσε φυσικά να κάνει λάθος σε αυτό το θέμα. Αλλά φοβάται ότι δεν κάνει…

«Μια δικτατορία του Τραμπ δεν θα είναι μια κομμουνιστική τυραννία, όπου σχεδόν όλοι θα αισθάνονται την καταπίεση και η ζωή τους θα διαμορφώνεται από αυτή», γράφει ο Κέιγκαν. «Το γεγονός ότι αυτή η τυραννία θα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα καπρίτσια ενός ανθρώπου θα σημαίνει ότι τα δικαιώματα των Αμερικανών θα υφίστανται υπό όρους και δεν θα είναι εγγυημένα» προσθέτει.

«Σε 13 εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών» προειδοποιεί ο Κέιγκαν προσθέτοντας πως είτε εμφανίζεται ισόπαλος είτε υπερτερεί του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το άρθρο του εστιάζει στο εύρος των επιπτώσεων που θα συνοδεύουν μια «δικτατορία του Τραμπ», καθώς και στα όρια της δυνατότητας των Αμερικανών να αντισταθούν σε αυτή:

♦ Εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, θα γίνει αμέσως το πιο ισχυρό πρόσωπο που έχει καταλάβει ποτέ αυτό το αξίωμα. Οχι μόνο θα ασκήσει τις τρομερές εξουσίες της αμερικανικής εκτελεστικής εξουσίας αλλά θα το κάνει με τους λιγότερους περιορισμούς από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο.

♦ Η Δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να τον ελέγξει. Ενα δικαστικό σύστημα που δεν κατάφερε να ελέγξει τον Τραμπ ως ιδιώτη, δεν πρόκειται να τον ελέγξει καλύτερα όταν αυτός είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και διορίζει τον δικό του υπουργό Δικαιοσύνης καθώς και όλους τους άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του εν λόγω Υπουργείου.

♦ Ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι θα ζητούν εκδίκηση. Για αυτές τις ενέργειες «η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι γεμάτη με ανθρώπους που δεν θα χρειάζονται ρητές οδηγίες από τον Τραμπ, όπως δεν χρειάζονταν οδηγίες οι τοπικοί γκαουλάιτερ του Χίτλερ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κέιγκαν.

«Σήμερα, υπάρχει το κλίμα ενός νέου Μακαρθισμού στον αέρα», συνεχίζει στην Washington Post. Οι Ρεπουμπλικανοί του κινήματος MAGA του Τραμπ επιμένουν ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν είναι «κομμουνιστής», ότι η εκλογή του ήταν μια «κομμουνιστική κατάληψη της εξουσίας» και ότι η κυβέρνησή του είναι ένα «κομμουνιστικό καθεστώς».

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται ποιος θα μπορούσε να σταματήσει έναν ανεξέλεγκτο Τραμπ αν κερδίσει τις εκλογές και προχωράει σε μια πικρή διαπίστωση: «Στις συντηρητικές, αντιφιλελεύθερες τυραννίες, οι απλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάθε είδους περιορισμούς στις ελευθερίες τους, αλλά αυτό αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτούς μόνο στο βαθμό που εκτιμούν αυτές τις ελευθερίες —και πολλοί άνθρωποι δεν τις εκτιμούν».

Το αυταρχικό όραμα του Τραμπ

Στο δεύτερο άρθρο της Washington Post πάνω στο ίδιο θέμα, ο αναλυτής Ισάν Θαρόρ τονίζει ότι ο Τραμπ «έχει καταστήσει σαφές το αυστηρό, αυταρχικό όραμά του για μια πιθανή δεύτερη θητεία». Ο Θαρόρ παραθέτει συγκεκριμένες ενέργειες που περιμένει από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ αν επανεκλεγεί:

  1. Θα προβεί σε μια γενική εκκαθάριση της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας.
  2. Θα χρησιμοποιήσει ως όπλο το υπουργείο Δικαιοσύνης για να κυνηγήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους (κάτι που, όπως ισχυρίζεται, γίνεται σε βάρος του).
  3. Θα γεμίσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς με πολιτικούς που έχουν προεπιλεγεί ως ιδεολογικά πιστοί στον ίδιο.
  4. Θα απονείμει προεδρική χάρη σε συμβούλους και υπαλλήλους του ως κίνητρο για να εκτελούν τις εντολές του και να παραμένουν πιστοί.

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Τραμπ υπόσχεται ανοικτά τιμωρητική δράση σε όλους τους θεωρούμενους ως εχθρούς του ίδιου και των οπαδών. «Τα δικά σας αντίποινα είμαι εγώ», είπε στους υποστηρικτές του σε μια εκδήλωση. Σε μια άλλη, υποσχέθηκε να «ξεριζώσει τους κομμουνιστές, τους μαρξιστές, τους φασίστες και τους ριζοσπάστες αριστερούς κακοποιούς που ζουν σαν παράσιτα μέσα στα όρια της χώρας μας, που λένε ψέματα, κλέβουν και διαπράττουν απάτες στις εκλογές».

Ο Θαρόρ επισημαίνει ακόμη ότι σε περίπτωση επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους μεγαλύτερη εκτελεστική εξουσία από τους προκατόχους του. Παράλληλα, μια εκλογική νίκη του Τραμπ θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, και πολλά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φαίνεται ότι είναι έτοιμα να βαδίσουν στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τραμπ.

Αντιδράσεις θα υπάρξουν; Προφανώς. Αλλά και πολλοί άλλοι θα είναι μαζί του. «Πολλοί Αμερικανοί αγκαλιάζουν τον αυταρχισμό του Τραμπ» σημείωσε τον προηγούμενο μήνα στην Washington Post o αρθρογράφος Φίλιπ Μπαμπ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σημαντικός αριθμός Αμερικανών και η πλειοψηφία μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, υποστηρίζει την ιδέα ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη που μπορεί να παρακάμπτει τους κανόνες. «Για πολλούς Αμερικανούς, η στροφή προς τον αυταρχισμό δεν θεωρείται αρνητική εξέλιξη», έγραψε ο Μπαμπ. «Πολλοί Αμερικανοί υποστηρίζουν αυτή την ιδέα». Το 2024 θα κριθούν πολλά για την Αμερική και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...