392
φωτ. αρχείου | REUTERS

Washington Examiner: Στο «ζύγι» της επανεκλογής Μπάιντεν και τα F-16 για τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 15:38
φωτ. αρχείου
|REUTERS

Washington Examiner: Στο «ζύγι» της επανεκλογής Μπάιντεν και τα F-16 για τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 15:38

Σε άρθρο του (εδώ) υπό τον τίτλο «Could Biden’s Turkey F-16 push cost him reelection?» στο περιοδικό Washington Examiner, ο Μάικλ Ρούμπιν – πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, συγγραφέας, αναλυτής και senior fellow στο American Enterprise Institute- πραγματεύεται τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για το κόμμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2024, η εκπεφρασμένη θέση της διοίκησης Μπάιντεν υπέρ της πώλησης μαχητικών F-16 (και κιτ εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων) στην Τουρκία.

Επειτα από μία ανάλυση αναφορικά με τις Πολιτείες όπου θα δοθεί σκληρή και κρίσιμη μάχη μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για την τελική επικράτηση στις προεδρικές εκλογές  του επόμενου έτους, ο αρθρογράφος επικεντρώνεται σε εκείνες όπου η παρουσία του ελληνικού στοιχείου είναι ισχυρή.

Αναφερόμενος στο αίτημα του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, προς συγκεκριμένους γερουσιαστές να άρουν τις αντιρρήσεις τους για την προμήθεια των F-16 στην Αγκυρα, ως αντάλλαγμα για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρούμπιν παρατηρεί ανοικτά πως πρόκειται για μία μη συνετή σκέψη, η οποία, όπως υπογραμμίζει, υποκινεί την άσκηση εκβιασμού εκ μέρους της Τουρκίας και θα μπορούσε να θυσιάσει την περιφερειακή ασφάλεια για χάρη ενός συμβολισμού, όπως αυτός της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η Τουρκία – επαναλαμβάνεται στο άρθρο που φιλοξενεί στις σελίδες του το  Washington Examiner- είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει τα νέα F-16 για να ενισχύσει τις αξιώσεις της έναντι των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, παρά για την Αμυνα του ΝΑΤΟ.

Και μια συνιστώσα που δεν θα ξεχάσει μία τέτοια κίνηση -επισημαίνεται- είναι οι Ελληνοαμερικανοί.

Πολλοί εξ αυτών ζουν στη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, την Αριζόνα, τη Τζόρτζια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, ενώ μεγάλο ποσοστό πληθυσμού ελληνικής καταγωγής υπάρχει και στο Nιου Χάμσαϊρ (πολιτείες-κλειδιά για το αποτέλεσμα της κάλπης).

Σε αυτές τις περιοχές, υπογραμμίζεται, οι Ελληνοαμερικανοί μπορούν με την ψήφο τους να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μεχμέτ Οζ στην Πενσιλβάνια, ο οποίος έχασε (εδώ) από τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Φέτερμαν, εξαιτίας των δεσμών του με τον τούρκο δικτάτορα -όπως τον αποκαλεί ο αρθρογράφος- Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορά γίνεται επίσης στην παρουσία της έβδομης μεγαλύτερης κοινότητας, της αρμενικής, η οποία έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Πενσιλβάνια.

Συνεπώς, καταλήγει το δημοσίευμα στο Washington Examiner, ούτε οι Ελληνες ούτε οι Αρμένιοι θα μείνουν ανεπηρέαστοι από την επιθυμία του Μπάιντεν να εξοπλίσει μια επιθετική Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...