553
Ο πρόεδρος της WADA, Βίτολντ Μπάνκα, στο Συμπόσιο της Υπηρεσίας στη Λωζάνη της Ελβετίας, τον περασμένο Μάρτιο | REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

WADA: Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια επιτρέπουν σε ντοπέ αθλητές να αγωνίζονται

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 12:04
Ο πρόεδρος της WADA, Βίτολντ Μπάνκα, στο Συμπόσιο της Υπηρεσίας στη Λωζάνη της Ελβετίας, τον περασμένο Μάρτιο
|REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

WADA: Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια επιτρέπουν σε ντοπέ αθλητές να αγωνίζονται

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 12:04

Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δική τους υπηρεσία Αντιντοπινγκ (USADA). Και μέχρι σήμερα δεν ήταν επίσης γνωστό ότι η υπηρεσία αυτή ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που ισχύουν διεθνώς.

Το γνωστοποίησε η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) με επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ρητά ότι η USADA επέτρεπε για χρόνια να αγωνίζονται αθλητές που είχαν ντοπαριστεί, χωρίς ποτέ να δημοσιεύσει ή να επιβάλει κυρώσεις για τις παραβιάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ, κατά ευθεία παράβαση του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ και των κανόνων της ίδιας της USADA.

«Αυτό το σύστημα της USADA απείλησε την ακεραιότητα του ευ αγωνίζεσθαι την οποία επιδιώκει να προστατεύσει ο Κώδικας. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της USADA, η WADA δεν προσυπέγραψε αυτή την πρακτική που επέτρεπε σε ντοπέ αθλητές να αγωνίζονται, με την δικαιολογία ότι οι συγκεκριμένοι αθλητές θα βοηθούσαν στην αποκάλυψη και άλλων περιπτώσεων ντόπινγκ.

Η ανακοίνωση ουσιαστικά επιβεβαιώνει το Reuters το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δίνουν σε αθλητές το ρόλο του «μυστικού πράκτορα», επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται χωρίς να διώκονται, με αντάλλαγμα πληροφορίες για άλλους παραβάτες των κανόνων περί χρήσης ουσιών

Ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία ένας αθλητής που συνδράμει στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει να ανασταλεί ένα μέρος της περιόδου αποκλεισμού του. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής διαδικασία για αυτό, η οποία δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αγωνίζονται όσοι έχουν ντοπαριστεί.

Η WADA ανακάλυψε ότι η USADA δεν συμμορφώνεται με αυτή την διάταξη το 2021 -κι ενώ ήδη η πρακτική του «ντοπέ πράκτορα» ακολουθείτο για πολλά χρόνια- και έδωσε αμέσως εντολή να σταματήσει.

Σε γνώση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας έχουν περιέλθει τώρα τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις όπου αμερικανοί αθλητές που είχαν διαπράξει σοβαρές παραβάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ διατηρούσαν τη δυνατότητα να αγωνίζονται για χρόνια, ενώ δρούσαν ως «μυστικοί πράκτορες» για την USADA. Και όλα αυτά χωρίς να ειδοποιηθεί η WADA και χωρίς να υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει μια τέτοια πρακτική.

Σε μια περίπτωση, ένας αθλητής ελίτ επιπέδου, όπως αναφέρει η WADA, ο οποίος αγωνιζόταν σε προολυμπιακό τουρνουά και διεθνείς αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδέχθηκε ότι έπαιρνε στεροειδή και EPO, ωστόσο του επετράπη να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την αποχώρησή του από το άθλημα…

«Η περίπτωσή του δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, η συμμετοχή του στους αγνώες δεν ακυρώθηκε ποτέ, τα χρηματικά έπαθλα δεν επιστράφηκαν ποτέ και καμία ποινή δεν επιβλήθηκε ποτέ»…

Οταν η USADA παραδέχθηκε τελικά τι συνέβαινε, ενημέρωσε ότι οποιαδήποτε δημοσίευση των συνεπειών ή ο αποκλεισμός θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του αθλητή και ζήτησε από την WADA να αποσιωπήσει την υπόθεση. Η Παγκόσμια Υπηρεσία αφού επαλήθευσε τους ισχυρισμούς περί κινδύνου για τον αθλητή, αναγκαστικά δέχτηκε να μην αποκαλύψει την υπόθεση, αναφέρει η επίμαχη ανακοίνωση. Ετσι το ντόπινγκ του συγκεκριμένου αθλητή δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.

Σε μια άλλη περίπτωση αθλητή υψηλού επιπέδου, η USADA δεν ενημέρωσε ποτέ την WADA για την απόφασή της να άρει την ποινή του.

Η ανακοίνωση της Wada καταλήγει ως εξής:

«Πώς πρέπει να αισθάνονται οι άλλοι αθλητές γνωρίζοντας ότι αγωνίζονταν καλόπιστα εναντίον εκείνων που ήταν γνωστό στην USADA ότι είχαν «κλέψει»; Είναι ειρωνικό και υποκριτικό το γεγονός ότι η USADA φωνάζει «φάουλ» όταν υποπτεύεται ότι άλλοι Οργανισμοί Αντιντόπινγκ δεν τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες, ενώ η ίδια δεν ανακοίνωνε υποθέσεις ντόπινγκ για χρόνια και επέτρεπε σε ντοπέ αθλητές να συνεχίσουν να αγωνίζονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...