279
Ο Βίκτορ Ορμπαν προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής, την Πέμπτη | REUTERS/Yves Herman

Βρυξέλλες: «Mister No» o Ορμπαν – βέτο στα €50 δισ. στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 08:23
Ο Βίκτορ Ορμπαν προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής, την Πέμπτη
|REUTERS/Yves Herman

Βρυξέλλες: «Mister No» o Ορμπαν – βέτο στα €50 δισ. στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 08:23

Στις αρχές του 2024 θα επιστρέψουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τραπέζι για να συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, μετά το βέτο του Βίκτορ Ορμπαν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες, από τους 27, συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης (ο Βίκτορ Ορμπαν) δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», διευκρίνισε ο Μισέλ.

Σημείωσε ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Ο Μισέλ επισήμανε πάντως ότι απόψε εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Βέτο του Ορμπαν

Ο ούγγρος πρωθυπουργός  ανακοίνωσε πως άσκησε το βέτο του, για να μην υιοθετηθεί νέα οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουκρανία, αξίας 50 δισ. ευρώ, μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά έπειτα από προσήκουσες προετοιμασίες», ανέφερε ο Ορμπαν στο Twitter.

Απεναντίας, δεν άσκησε βέτο στην απόφαση των ηγετών της ΕΕ να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...