Με βασικό θέμα συζήτησης την Τουρκία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μετά από εξάωρη συνεδρίαση.
«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας εξερχόμενος.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της. Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου».
«Θα συζητηθεί και τον Αύγουστο η τουρκική προκλητικότητα»
Ο υπουργός είπε επίσης ότι η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.
«Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της. Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση τόσο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ όσο και με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
I met with #HRVP @JosepBorrellF & #Cyprus FM @Christodulides on the margins of today's Foreign Affairs @EUCouncil #FAC – #EU – #Turkey relations discussed. pic.twitter.com/MIkI24Bpaz
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 13, 2020
Οπως αναφέρει το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στη συζήτηση για την Τουρκία, οι υπουργοί μίλησαν για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις ανακοινώσεις γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Ο πολωνός υπουργός Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες διαμεσολάβησης του Ζοζέπ Μπορέλ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε θέματα όπως ασφάλεια και μετανάστευση, και οι διαφορές που υπάρχουν στις σχέσεις με την ΕΕ πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16.00, ενώ προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Μπορέλ είχε αναφέρει πως το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας της συνάντησης ήταν η Τουρκία.
Παράλληλα, ο Μπορέλ σημείωσε πως «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα».
Κοινοτικός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν θα ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, κρατώντας μια πιο ανεκτική στάση. «Ο σκοπός του ύπατου εκπροσώπου είναι η αποκλιμάκωση» και «να τερματιστούν οι παράνομες γεωτρήσεις. Ο ύπατος εκπρόσωπος έχει ετοιμάσει κάποιες ιδέες που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ και τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας», είχε επισημάνει ο ίδιος.
Ο Μπορέλ τόνισε πως «το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη».
Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.
Ο Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News