711
| CreativeProtagon

«Βρώμικη βόμβα»: Το όπλο του τρόμου θα είναι το επόμενο κόλπο του Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 20:22
|CreativeProtagon

«Βρώμικη βόμβα»: Το όπλο του τρόμου θα είναι το επόμενο κόλπο του Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 20:22

Η Μόσχα συνεχίζει να διακινεί τις φήμες για επικείμενη χρήση «βρώμικης βόμβας» από το Κίεβο. Μέχρι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στο θέμα, την Τετάρτη, αναπαράγοντας την κατηγορία για την οποία το Κρεμλίνο δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο.

Μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συνεχίζει τα τηλεφωνήματα για να «ενημερώσει» τους ξένους ομολόγους του ότι η Ουκρανία «ετοιμάζεται να ρίξει βρώμικη βόμβα» στο έδαφός της. Σειρά είχαν, την Τετάρτη, οι υπουργοί Αμυνας της Κίνας και της Ινδίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει «ενεργητική απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα.

Ο κινέζος υπουργός Ουέι Φένγκ και ο Σοϊγκού «συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία» και ο ρώσος υπουργός «εξέφρασε στον κινέζο ομόλογό του την ανησυχία του σχετικά με ενδεχόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, με τη χρήση “βρώμικης βόμβας”», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο ινδός υπουργός Αμυνας Ραζνάθ Σινγκ επεσήμανε στον Σοϊγκού ότι καμία πλευρά στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης.

«Η προοπτική χρήσης ραδιενεργών ή πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη προς τις βασικές αρχές της ανθρωπότητας», τόνισε ο Σινγκ, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να επιλυθεί η σύγκρουση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Αντιτρομοκρατική άσκηση της αστυνομίας του Τόκιο για αντιμετώπιση «βρώμικης βόμβας» |EPA/DAI KUROKAWA

Τι είναι όμως, η «βρώμικη βόμβα» και τι συνέπειες θα έχει η χρήση της στον πόλεμο;

Η Telegraph απαντά: Οι βρώμικες βόμβες δεν είναι μικρές πυρηνικές συσκευές και δεν μπορούν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν τόσους πολλούς ανθρώπους όσους ένα πυρηνικό όπλο.

Συγκαταλέγονται στα τρομοκρατικά εργαλεία, καθώς οι ψυχολογικές συνέπειες από τη χρήση τους είναι σημαντικότερες από τις υλικές ζημιές ή τους θανάτους.

Οι βρώμικες βόμβες διασπείρουν ραδιενεργό υλικό που έχει τοποθετηθεί γύρω από έναν συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό, όπως ο δυναμίτης, οπότε η ισχύς της έκρηξης είναι ανάλογη του μηχανισμού.

Ουράνιο σε σκόνη, που είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν τρία άτομα στη Σλοβακία το 2007, για χρήση σε «βρώμικη βόμβα» (EPA)

Το ραδιενεργό υλικό τους δεν χρειάζεται να είναι το καθαρό ουράνιο ή πλουτώνιο που βρίσκεται στα πυρηνικά όπλα, αλλά μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές ραδιενέργειας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές ή βιομηχανικές χρήσεις.

Οταν εκραγεί μια βρώμικη βόμβα, το ραδιενεργό υλικό θα καλύψει μόνο την περιοχή της έκρηξης. Για να παρασύρει ο άνεμος τη ραδιενέργεια σε μεγαλύτερη έκταση απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού υλικού.

Οποιος επιζήσει της αρχικής έκρηξης θα μπορούσε να εισπνεύσει ραδιενεργό υλικό και να χρειαστεί θεραπεία. Λίγοι όμως θα αρρωστήσουν από τη ραδιενέργεια, καθώς η ποσότητα θα είναι μικρή.

Η περιοχή όπου θα εκραγεί η βόμβα θα πρέπει στη συνέχεια να απολυμανθεί ή να εγκαταλειφθεί, ενώ, αν η έκρηξη συμβεί σε κτίριο, ενδέχεται να χρειαστεί να κατεδαφιστεί.

Αν όμως, για παράδειγμα, μια σειρά από μικρές βόμβες εκραγούν στο οικονομικό κέντρο μιας μεγαλούπολης, τότε η περιοχή θα αποκλειστεί για πολύ καιρό, με μεγάλες συνέπειες στην οικονομία.

Η επιμονή της Μόσχας για χρήση «βρώμικης βόμβας» από τους Ουκρανούς θυμίζει ανησυχητικά ένα παρόμοιο συμβάν κατά τον εμφύλιο της Συρίας.

Η Telegraph υπενθυμίζει το περιστατικό της 7ης Απριλίου του 2018, όταν οι συριακές δυνάμεις, με τη στήριξη του ρωσικού στρατού, έκαναν χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα, σκοτώνοντας περίπου 50 αμάχους και τραυματίζοντας 100. Τις ημέρες πριν την επίθεση, η Μόσχα επέμενε ότι οι αντάρτες θα χρησιμοποιούσαν «βρώμικη βόμβα» εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Ασαντ, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Πτώματα αμάχων, ανάμεσά τους και μωρά, στην Ντούμα της Συρίας, στις 7 Απριλίου του 2018, από τη ρίψη χημικών όπλων από τον συριακό και τον ρωσικό στρατό (EPA/EMAD ALDIN)

Ο Πούτιν, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, θέλει να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από τις ήττες του ρωσικού στρατού στο μέτωπο. Η χρήση μίας «βρώμικης βόμβας» από τους Ρώσους, για την οποία θα κατηγορήσουν το Κίεβο, και η σύγχυση που θα ακολουθήσει, ίσως θεωρεί ότι είναι αυτό που χρειάζεται για να επιτεθεί ακόμα πιο βίαια εναντίον των Ουκρανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...