403
Ορισμένα από τα ευρήματα της ανασκαφής. Ανάμεσά τους εικονίζεται και η γυναικεία προτομή | Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Βρέθηκε προτομή αιγύπτιας βασίλισσας – είναι η Κλεοπάτρα;

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:55
Ορισμένα από τα ευρήματα της ανασκαφής. Ανάμεσά τους εικονίζεται και η γυναικεία προτομή
|Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Βρέθηκε προτομή αιγύπτιας βασίλισσας – είναι η Κλεοπάτρα;

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:55

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από τους τοίχους αρχαίου ναού τη μαρμάρινη προτομή μιας γυναίκας που φορούσε βασιλικό στέμμα και υποπτεύονται ότι μπορεί να είναι της διάσημης Κλεοπάτρας Ζ’, της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου, η οποία ήταν ελληνικής καταγωγής, μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Independent, η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ταφικά και μετεωρολογικά αντικείμενα που ήταν κρυμμένα κάτω από τον εξωτερικό τοίχο του ναού Tapuziris Magna, στην περιοχή της δυτικής Αλεξάνδρειας. Η γυναικεία προτομή εντοπίστηκε δίπλα στην ασβεστολιθική προτομή ενός βασιλιά με νέμες, ένα υφασμάτινο ριγωτό κάλυμμα κεφαλής που φορούσαν οι φαραώ.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης περίπου 350 νομίσματα, πολλά από τα οποία απεικόνιζαν την Κλεοπάτρα, ένα σετ κεραμικής, λάμπες λαδιού, ασβεστολιθικά δοχεία για συντήρηση τροφίμων και καλλυντικών, πολλά χάλκινα αγάλματα και ένα φυλαχτό με χαραγμένο τη φράση «Η δικαιοσύνη του Ρα αναστήθηκε». Ανακαλύφθηκε επίσης ένα χάλκινο δαχτυλίδι αφιερωμένο στη θεά Αθωρ, προστάτιδα των γυναικών και του καλλωπισμού.

H προτομή που αποδίδεται στην Κλεοπάτρα (Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Τα ευρήματα βοήθησαν να χρονολογηθεί ο ναός στην Υστερη Εποχή του Χαλκού και η κατασκευή των τειχών του στον 1ο αιώνα π.Χ.

Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη ανέφεραν ότι η γυναίκα με το στέμμα είναι πιθανόν η βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ’, η οποία είχε σχέσεις με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο και απέκτησε παιδιά και με τους δύο.

«Κοίταξα το μπούστο προσεκτικά. Δεν είναι καθόλου η Κλεοπάτρα, είναι ρωμαϊκό» δήλωσε από την πλευρά του ο διάσημος αιγυπτιολόγος, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς. Σημείωσε ότι την εποχή της θρυλικής βασίλισσας οι φαραώ απεικονίζονταν με αιγυπτιακή και όχι με ρωμαϊκή τεχνοτροπία, όπως ισχύει και με τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Ορισμένοι αρχαιολόγοι είπαν ότι η προτομή πιθανότατα είναι μιας πριγκίπισσας που έζησε μετά την εποχή της Κλεοπάτρας.

Στον αρχαιολογικό χώρο, στη δυτική Αλεξάνδρεια, οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα ερείπια ενός ελληνικού ναού του 4ου αιώνα π.Χ., που φαίνεται να καταστράφηκε μεταξύ 2ου αιώνα π.Χ. και αρχών του πρώτου αιώνα μ.Χ.

Αυτός ο ναός, ανέφεραν οι ερευνητές, βρισκόταν κοντά σε ένα σύστημα βαθιάς σήραγγας που εκτείνεται από τη λίμνη Mάριοτ έως τη Μεσόγειο.

Βρέθηκαν επίσης ένας μεγάλος τάφος με 20 κελάρια και ένας άλλος τάφος κάτω από αρχαίο φάρο.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων επαίνεσε τα ευρήματα ως καθοριστικά για την καλύτερη κατανόηση της ύστερης Πτολεμαϊκής περιόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...