221
Σε κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος ενταφιάστηκε ο πιο γνωστός από τους μαθητές του Σωκράτη, σύμφωνα με τα νέα αυρήματα | Shutterstock / CreativeProtagon

Βρέθηκε ο ακριβής χώρος ταφής του Πλάτωνα στην Αθήνα;

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 19:09
Σε κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος ενταφιάστηκε ο πιο γνωστός από τους μαθητές του Σωκράτη, σύμφωνα με τα νέα αυρήματα
|Shutterstock / CreativeProtagon

Βρέθηκε ο ακριβής χώρος ταφής του Πλάτωνα στην Αθήνα;

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 19:09

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίστηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη.

Σύμφωνα με την έρευνα, με υπεύθυνο τον ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας», ανέφεραν από το Ινστιτούτο.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. που κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες.

Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2026.

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις –ή 30% επιπλέον κείμενο– σε σύγκριση με προηγούμενη απόπειρα ανάγνωσης των αρχαίων εγγράφων, η οποία είχε γίνει το 1991.

Οι ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από τη νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωνας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π.Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη».

Μέχρι τώρα για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο που ο Πλάτων βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...