274
Αποψη του εξωπλανήτη GJ 9827d που έχει διπλάσια διάμετρο από τη Γη. | NASA/ESA/Leah Hustak (STScI)/Ralf Crawford (STScI)

Βρέθηκε νερό σε μικρό καυτό εξωπλανήτη

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 12:20
Αποψη του εξωπλανήτη GJ 9827d που έχει διπλάσια διάμετρο από τη Γη.
|NASA/ESA/Leah Hustak (STScI)/Ralf Crawford (STScI)

Βρέθηκε νερό σε μικρό καυτό εξωπλανήτη

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 12:20

Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχουν ανιχνεύσει μόρια νερού στην ατμόσφαιρα ενός μικρού, καυτού εξωπλανήτη 97 έτη φωτός από τη Γη.

Ο πλανήτης, που ονομάζεται GJ 9827d, έχει περίπου διπλάσια διάμετρο από τη Γη και είναι ο μικρότερος εξωπλανήτης που βρέθηκε να έχει υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύει το CNN.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή όπως την ξέρουμε, αλλά ο πλανήτης είναι απίθανο να φιλοξενήσει οποιοδήποτε είδος ζωής λόγω των καυτών θερμοκρασιών που θα μετέτρεπαν μια πλούσια σε νερό ατμόσφαιρα σε καυτό ατμό.

Οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει την πραγματική φύση της ατμόσφαιρας εκεί, αλλά η αποκάλυψη ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα.

Τα ευρήματα εμφανίστηκαν σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.

«Το νερό σε έναν πλανήτη τόσο μικρό είναι μια ανακάλυψη ορόσημο», δήλωσε μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Λόρα Κράιντμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος του τμήματος ατμοσφαιρικής φυσικής εξωπλανητών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. «Μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στο να χαρακτηρίσουμε κόμσους που πραγματικά μοιάζουν με τη Γη».

Πάνω από 400 βαθμούς Κελσίου

Ωστόσο, ο πλανήτης φτάνει σε θερμοκρασίες 427 βαθμών Κελσίου, καθιστώντας τον έναν αχνιστό, αφιλόξενο κόσμο που είναι τόσο ζεστός όσο η Αφροδίτη.

«Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να δείξουμε άμεσα μέσω μιας ατμοσφαιρικής ανίχνευσης, ότι αυτοί οι πλανήτες με ατμόσφαιρες πλούσιες σε νερό μπορούν πραγματικά να υπάρχουν γύρω από άλλα αστέρια», δήλωσε ένας άλλος συγγραφέας της μελέτης, Ο Μπιορν Μπενέκε, καθηγητής στο Ινστιτούτο Trottier του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ για την Ερευνα στους Εξωπλανήτες, προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον προσδιορισμό της επικράτησης και της ποικιλομορφίας της ατμόσφαιρας σε βραχώδεις πλανήτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...