569
Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ είναι 100% με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και θέλει να εντάξει αμέσως τη Βόρεια Μακεδονία στο κλαμπ των Βρυξελλών | REUTERS/Stoyan Nenov

Βρέθηκε (και) ο Βούλγαρος που θα στηρίξει τους Σκοπιανούς

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 17:34
Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ είναι 100% με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και θέλει να εντάξει αμέσως τη Βόρεια Μακεδονία στο κλαμπ των Βρυξελλών
|REUTERS/Stoyan Nenov

Βρέθηκε (και) ο Βούλγαρος που θα στηρίξει τους Σκοπιανούς

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 17:34

Το κόμμα του Κιρίλ Πετκόφ επικράτησε στις βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου. Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη του και τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, είναι προσηλωμένος στο ΝΑΤΟϊκό άρμα και πιστός στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του. Επίσης είπε ότι η κυβέρνησή του θα τερματίσει την παρεμπόδιση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας (ΒΜ) να ενταχθεί στην ΕΕ, αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα.

«Είμαστε στη σωστή πλευρά της πολιτικής, είμαστε 100% υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» επανέλαβε ο Πετκόφ και στους Financial Times, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκβαση της υπόθεσης. «Θα προτείνουμε μία καινούργια διαδικασία, πολύ γρήγορη, με περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, μόλις έξι μηνών» είπε ο Πετκόφ για το ζήτημα. «Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας σε πολλούς τομείς, στην οικονομική δραστηριότητα, στον πολιτισμό, στην Ιστορία».

Οι Βρετανοί θύμισαν στους αναγνώστες τους ότι πρόκειται για ανατροπή, αφού η Βουλγαρία πέρυσι άσκησε βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της ΒΜ, «εν μέσω διαφωνιών για την ιστορία της και την ταυτότητά της» όπως έγραψαν. Το φύλλο του λονδρέζικου Σίτι ανέφερε και ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο Μπόικο Μπορίσοφ, κατηγορήθηκε σαν εθνικιστής για τον αρνητισμό του.

Κάποιοι μάλιστα συνέδεσαν το «όχι» που είπε τότε η Σόφια στα Σκόπια με τη διαφθορά στην αυλή του Μπορίσοφ – προσπάθησε να δημιουργήσει αντιπερισπασμό και να αποφύγει το πολιτικό κόστος από τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του, είπαν.

Στις πρόσφατες εκλογές το κόμμα του Πετκόφ κέρδισε περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων, έτσι από την περασμένη Δευτέρα τη Βουλγαρία κυβερνά πολυκομματική συμμαχία. Σε αυτά τα μικρότερα κόμματα που έγιναν κυβέρνηση μαζί με τον Πετκόφ περιλαμβάνεται ένα φιλελεύθερο, ένα σοσιαλιστικό, αλλά και το κόμμα του «ποπ σταρ» Σλάβι Τριφόνοφ, γνωστού από το μεγάλο σουξέ του «Μη μου μιλάτε για νόμους, ή για το Σύνταγμα, εδώ είναι όλα μόνο πορνεία» – αυτά τα φοβερά τα έγραψε, βέβαια, καταγγέλλοντας άλλους…

Μαζί με το ενδιαφέρον που έδειξε για τη ΒΜ, το βρετανικό Μέσο ασχολήθηκε και με τον κορονοϊό: «Η άμεση πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα, αφού η Βουλγαρία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο και από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».

Ο Πετκόφ συμφώνησε και επαύξησε: «Πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς. Θα δώσουμε λεφτά. Θα καλέσω ειδικούς, θα πάω εγώ ο ίδιος στα νοσοκομεία και θα δω την κατάσταση. Είναι και ζήτημα υγείας και ζήτημα οικονομικό. Δεν μπορούμε να κλείσουμε ξανά τη Βουλγαρία».

Επανερχόμενοι στο ψητό, οι FT έγραψαν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει και το ζήτημα της «εξισορρόπησης της εξωτερικής πολιτικής», καθώς «η Ρωσία διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή». Η Σόφια «πρέπει να περπατήσει προσεχτικά» αφού «εντατικοποιούνται οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η Ρωσία προβάλλει την ισχύ της μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, από την Ουκρανία».

Με την ευκαιρία, ο Πετκόφ είπε στους Βρετανούς ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Βούλγαροι κατά «Μακεδόνων»

Οσον αφορά το «Μακεδονικό», κοιταγμένο από τη βουλγαρική σκοπιά, υπάρχει σχεδόν παλλαϊκή αντίδραση των Βουλγάρων στις επιδιώξεις των Σκοπιανών. Πρόκειται για γεγονός, το οποίο οι FT δεν προσπέρασαν: «Πολλοί Βούλγαροι απορρίπτουν την έννοια της ξεχωριστής μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup International διαπίστωσε ότι σε ποσοστό λιγότερο από 10% οι Βούλγαροι υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην ΕΕ – και σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% υποστηρίζουν το βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές επαφές των Σκοπίων, τουλάχιστον έως ότου διευθετηθούν οι διμερείς διαφωνίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...