384
Ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό | Reuters

Βρετανοί επιστήμονες προς Τζόνσον: Χωρίς δρακόντεια μέτρα θα έχουμε 250.000 νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 11:39
Ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό
|Reuters

Βρετανοί επιστήμονες προς Τζόνσον: Χωρίς δρακόντεια μέτρα θα έχουμε 250.000 νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 11:39

Συναγερμό σήμανε στη Βρετανία έκθεση ομάδας επιστημόνων του Imperial College London, που προέβλεψε ότι η Βρετανία θα έχει έως και 250.000 νεκρούς, αν ο Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του συνεχίσουν να… ζουν σε άλλον πλανήτη και δεν λάβουν δρακόντεια μέτρα για τον κορονοϊό.

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Imperial College COVID-19 τη Δευτέρα το βράδυ, διαπιστώνεται ότι η στρατηγική που ακολουθούσε η κυβέρνηση, με την απομόνωση των υποψήφιων περιστατικών και των μελών της οικογένειάς τους στο σπίτι, χωρίς όμως να περιλαμβάνει περιορισμούς στην ευρύτερη κοινωνία, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και κατάρρευση του συστήματος υγείας».

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και ενώ οι νεκροί στη Βρετανία έφτασαν τους 55, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου σειρά από νέα περιοριστικά μέτρα: απαγορεύθηκαν οι κοινωνικές συναθροίσεις, ενώ οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να μείνουν σπίτι για τους επόμενους τρεις μήνες. Παρόλα αυτά, δεν έκλεισαν παμπ, ούτε άλλοι χώροι δημόσιας συνάθροισης.

«Αν δεν έχουμε ήδη αργήσει, με τα περιοριστικά μέτρα οι νεκροί θα είναι περίπου 20.000 τα επόμενα δύο χρόνια», λένε οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι η μάχη κατά του κορονοϊού «δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος», και ότι θα διαρκέσει μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται σε 12 με 24 μήνες.

Οι ίδιοι προβλέπουν ότι ο πλανήτης θα ζει σε μία εντελώς διαφορετική καθημερινότητα από αυτή που έχει συνηθίσει για έναν χρόνο ακόμα, τουλάχιστον, και ότι οι διάφορες χώρες θα χρειαστεί να ελαφρύνουν και να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα πάνω από μία φορά.

Σύμφωνα με την έκθεση, η στρατηγική μετριασμού «επικεντρώνεται στην επιβράδυνση, αλλά όχι απαραιτήτως στη διακοπή της εξάπλωσης της επιδημίας –στη μείωση της αιχμής της ζήτησης για υγειονομική περίθαλψη, προστατεύοντας παράλληλα εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ασθένειες από τη μόλυνση», ανέφερε η έκθεση.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας είναι ότι ο μετριασμός είναι απίθανο να γίνει εφικτός χωρίς να ξεπεραστούν πολλές φορές τα όρια έκτακτης δυναμικότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ», ίσως έως και οκτώ φορές, ανέφερε η έκθεση.

«Καταλήγουμε συνεπώς στο συμπέρασμα ότι η καταστολή της επιδημίας είναι η μόνη βιώσιμη στρατηγική στην παρούσα φάση». Μια στρατηγική καταστολής, σύμφωνα με την προσέγγιση που υιοθέτησαν οι κινεζικές αρχές, «αποσκοπεί στην αντιστροφή της επιδημικής ανάπτυξης, στη μείωση των αριθμών των περιπτώσεων σε χαμηλά επίπεδα και στη διατήρηση αυτής της κατάστασης επ’ αόριστον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...