395
Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ μιλά στο BBC Radio 4, την Τρίτη | REUTERS/Hannah McKay/Pool

Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών: Ο Πούτιν βρίσκεται σε απόγνωση και κάνει λάθη

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 13:28
Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ μιλά στο BBC Radio 4, την Τρίτη
|REUTERS/Hannah McKay/Pool

Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών: Ο Πούτιν βρίσκεται σε απόγνωση και κάνει λάθη

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 13:28

Η υπερβολική ισχύς του Βλαντίμιρ Πούτιν τον οδηγεί στα πολλά λάθη στρατηγικής στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ.

Καθώς δεν υπάρχει κάποιος να τολμήσει να του φέρει αντίρρηση, οι αποφάσεις του και η κρίση του έχουν αποδειχθεί λανθασμένες, τόνισε ο Τζέρεμι Φλέμινγκ.

Είπε επίσης, ότι οι Ρώσοι κοντεύουν να ξεμείνουν από πυρομαχικά, από στρατιώτες, «όπως φάνηκε και από την επιστράτευση» και από «φίλους».

«Η Ρωσία και οι επικεφαλής της ανησυχούν για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων. Η λέξη που χρησιμοποιώ είναι η “απόγνωση”. Βλέπουμε ότι η απόγνωση κυριαρχεί σε πολλά επίπεδα της ρωσικής κοινωνίας και στη ρωσική στρατιωτική μηχανή», επισήμανε, μιλώντας στο BBC Radio 4, την Τρίτη.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι τρομακτικές επιθέσεις της Δευτέρας είναι δείγμα μίας στρατιωτικής μηχανής που παραμένει ικανή, η οποία όμως δυσκολεύεται πολύ στην Ουκρανία.

Σε ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει αργότερα σήμερα, ο Φλέμινγκ θα πει επίσης πως οι Ρώσοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μόσχα στη σύγκρουση.

«Βλέπουν πόσο λανθασμένα έκρινε ο Πούτιν την κατάσταση», θα πει, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του, που έχουν δημοσιευτεί στον βρετανικό Τύπο.

«Διαφεύγουν τη στρατολόγηση, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να ταξιδεύουν. Ξέρουν πως η πρόσβασή τους σε σύγχρονες τεχνολογίες και εξωτερικές επιδράσεις θα περιοριστεί δραστικά. Και αισθάνονται το εύρος του τρομακτικού ανθρώπινου κόστους του πολέμου της επιλογής του».

Ο Φλέμινγκ αναφέρθηκε επίσης, στο ραδιόφωνο του BBC, στην απειλούμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν. Η Βρετανία θα περίμενε να δει κάποια σημάδια ότι η Ρωσία αρχίζει να σκέπτεται την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της στον πόλεμό της με την Ουκρανία, είπε.

Ο Πούτιν έχει κρατηθεί μέχρι τώρα εντός του καθιερωμένου στρατιωτικού δόγματος μη χρήσης πυρηνικών όπλων, σημείωσε και τόνισε ότι η βρετανική υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή για κάποια ένδειξη ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

«Θα ήλπιζα πως θα δούμε ενδείξεις αν αρχίσουν να παίρνουν αυτό το μονοπάτι», είπε, χωρίς να διευκρινίζει ποιες μπορεί να είναι αυτές.

«Αλλά, ας είμαστε σαφείς, αν το σκέπτονται, θα ήταν καταστροφικό όπως έχουν ήδη πει πολλοί».

Ο Φλέμινγκ είπε επίσης πως είναι σίγουρος ότι ο Πούτιν ανησυχεί για τους κινδύνους κλιμάκωσης και αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι γιατί «δεν έχει στραφεί ακόμα σε αυτούς τους άλλους τρόπους να κάνει πόλεμο», τόνισε.

Οσον αφορά τις ουκρανικές επιτυχίες στον πόλεμο, είπε ότι είναι εμφανές ότι οι Ουκρανοί, επιδεικνύοντας πολύ θάρρος, έχουν αρχίσει και «γυρίζουν» την κατάσταση υπέρ τους, τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...