449
H Αν-Μαρί Τριβέλιαν κατευθύνεται στην Ντάουνινγκ Στριτ | Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images

Βρετανίδα υπουργός προς άνδρες βουλευτές: Κρατήστε τα χέρια μέσα στις τσέπες σας!

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 18:06
H Αν-Μαρί Τριβέλιαν κατευθύνεται στην Ντάουνινγκ Στριτ
|Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images

Βρετανίδα υπουργός προς άνδρες βουλευτές: Κρατήστε τα χέρια μέσα στις τσέπες σας!

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 18:06

Διαστάσεις σκανδάλου έχουν πάρει οι αποκαλύψεις των γυναικών βουλευτών για τη σεξιστική και προκλητική συμπεριφορά των ανδρών συναδέλφων τους στη Βρετανία.

Ολες οι εργαζόμενες στο βρετανικό κοινοβούλιο έχουν δεχτεί σεξιστικά σχόλια ή θωπείες, όπως δήλωσε την Παρασκευή η βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Αν-Μαρί Τριβέλιαν, καλώντας τους άνδρες συναδέλφους της «να κρατάνε τα χέρια τους μέσα στις τσέπες τους».

Η συμπεριφορά των βουλευτών στο βρετανικό κοινοβούλιο βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετά την ανακοίνωση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αυτή την εβδομάδα ότι ερευνά καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ένας βουλευτής εντοπίστηκε να παρακολουθεί πορνό στο κινητό του τηλέφωνο κατά την ώρα συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οπως είπε η Τριβέλιαν, ορισμένοι άνδρες πολιτικοί πιστεύουν ότι η εκλογή τους σε ανώτατα αξιώματα, τους καθιστά «δώρο του Θεού στις γυναίκες».

«Νομίζω ότι όλες μας, ως γυναίκες βουλευτές, έχουμε δεχτεί ανάρμοστα σχόλια και έχουμε ενοχληθεί από “περιπλανώμενα χέρια”. Σε κανένα χώρο δεν είναι “ΟΚ” αυτό. Ούτε στο Γουεστμίνστερ είναι “ΟΚ”», είπε η Τριβέλιαν μιλώντας στο Sky News.

«Βασικά, αν είσαι άντρας, κράτα τα χέρια σου μέσα στις τσέπες σου και συμπεριφέρσου όπως θα έκανες αν βρισκόταν η κόρη σου μέσα στην αίθουσα», συνέχισε.

Αυτό δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο ανάρμοστης συμπεριφοράς σε χώρο του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου εκατοντάδες βουλευτές, το προσωπικό τους και άλλοι εργαζόμενοι, συνδυάζουν την δουλειά τους , η οποία περιλαμβάνει πολλές ώρες εργασίας και μεγάλη πίεση, με τις κοινωνικές συναναστροφές τους στα πολλά μπαρ και εστιατόρια του κτιρίου.

Το 2017 το κίνημα «MeToo» οδήγησε σε καταγγελίες για αντίστοιχες περιπτώσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο τότε υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν «κατώτερη των απαιτούμενων κανόνων συμπεριφοράς».

Το 2018, μια έκθεση συμπέρανε ότι σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους στο κοινοβούλιο είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή είχε υπάρξει μάρτυρας ανάρμοστης συμπεριφοράς τον προηγούμενο χρόνο.

Οι κοινοβουλευτικές αρχές τότε υποσχέθηκαν μεταρρύθμιση, ειδικά ως προς τις διαδικασίες καταγγελιών, αλλά η ομιλία της Τριβέλιαν έδειξε ότι λίγα έχουν γίνει από τότε.

«Υπάρχουν λίγοι, οι οποίοι με πολλά ποτά ή θεωρώντας ότι με κάποιον τρόπο το ότι έχουν εκλεγεί, τους καθιστά “δώρο του Θεού” στις γυναίκες, πιστεύουν ότι ξαφνικά μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους. Πάντα θα ενθαρρύνω τις γυναίκες να αισθάνονται την δύναμη να το πουν αυτό δημοσίως, αλλά αυτό είναι δύσκολο για εκείνες που είναι νεότερες και για περιπτώσεις που η διαφορά στο επίπεδο εξουσίας είναι πολύ μεγάλη», κατέληξε η υπουργός.

Στις αρχές της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου, για την κουλτούρα του σεξισμού που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών, 14 γυναίκες βουλευτές διηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης από συναδέλφους τους άνδρες, και εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η τοξική ατμόσφαιρα μέσα στη βουλή θα μπορούσε να αποτρέψει τις γυναίκες από το να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...