525
«Καύσιμα τέλος» λέει η πινακίδα στο βενζινάδικο στο Λέστερ - Πολλοί έσπευσαν να «φουλάρουν» τα αυτοκίνητά τους | REUTERS/Carl Recine

Βρετανία: Ζητούνται επειγόντως οδηγοί μεταφορών

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2021, 15:48
«Καύσιμα τέλος» λέει η πινακίδα στο βενζινάδικο στο Λέστερ - Πολλοί έσπευσαν να «φουλάρουν» τα αυτοκίνητά τους
|REUTERS/Carl Recine

Βρετανία: Ζητούνται επειγόντως οδηγοί μεταφορών

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2021, 15:48

Οι Αρχές στη Βρετανία αποφάσισαν το Σάββατο να εκδώσουν 5.000 προσωρινές βίζες εργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οδηγών μεγάλων οχημάτων, ενώ ακόμη περίπου 5.500 θα αφορούν άλλους εργαζόμενους.

Είναι μια αιφνιδιαστική στροφή στο θέμα της μετανάστευσης μετά το Brexit, στην οποία σχεδόν εξαναγκάστηκαν οι Αρχές για να αντιμετωπίσουν την τεράστια έλλειψη σε οδηγούς φορτηγών αλλά και εργατών σε κρίσιμους τομείς της βρετανικής οικονομίας, όπως η πτηνοτροφία.

Οι άδειες για την είσοδο και την εργασία πολιτών τρίτων χωρών στη Βρετανία, που θα έχουν ισχύ από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο.

Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να μην επικρατήσει πανικός, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν χθες Σάββατο για δεύτερη ημέρα έξω από τα βενζινάδικα, με πολλούς οδηγούς να περιμένουν ακόμη και ώρες για να γεμίσουν τα οχήματά τους, αφού οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν ανακοινώσει έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αναταραχή στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Ήδη κάποια βενζινάδικα έχουν κλείσει, ενώ άλλα έχουν θέσει όριο στην ποσότητα των καυσίμων που μπορεί να αγοράσει κάθε οδηγός.

Προς το παρόν το Λονδίνο δεν έχει δώσει συνέχεια στο αίτημα να αναπτυχθεί ο στρατός προκειμένου να βοηθήσει στη διανομή καυσίμων.

Ο κλάδος του λιανεμπορίου έχει προειδοποιήσει από την πλευρά του ότι, αν δεν λυθεί το ζήτημα με την έλλειψη οδηγών φορτηγών, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων οπότε η εμπορική κίνηση είναι αυξημένη.

«Έπειτα από 18 πολύ δύσκολους μήνες γνωρίζω πόσο σημαντικά είναι αυτά τα Χριστούγεννα για όλους μας και γι’ αυτό λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι προετοιμασίες θα προχωρήσουν όπως είναι προγραμματισμένο», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η απόφαση να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων ξένων εργατών στη Βρετανία έρχεται σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή που είχε κρατήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά το Brexit, η κυβέρνηση του οποίου επέμενε ότι η Βρετανία δεν εξαρτάται πλέον από τα ξένα εργατικά χέρια.

Επί μήνες το Λονδίνο προσπαθούσε να αποφύγει να χρειαστεί να καταφύγει σε αυτό το μέτρο παρά τις προειδοποιήσεις από εκπροσώπους πολλών τομέων της οικονομίας και την έλλειψη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100.000 οδηγών φορτηγών.

Εκτός από την παροχή προσωρινής βίζας σε ξένους οδηγούς, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε και άλλα έκτακτα μέτρα τα οποία έχουν στόχο να διασφαλίσουν την τροφοδοσία της αγοράς πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον Σαπς.

Για τον λόγο αυτό οι εξεταστές του υπουργείου Άμυνας θα κινητοποιηθούν ώστε να δώσουν εξετάσεις και να λάβουν άδεια οδήγησης βαρέων οχημάτων χιλιάδες άνθρωποι μέσα στις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Παιδείας και οι υπηρεσίες του θα αποδεσμεύσουν εκατομμύρια λίρες για να εκπαιδεύσουν 4.000 οδηγούς φορτηγών δημιουργώντας νέα κέντρα εκπαίδευσης προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στέλνει ένα εκατομμύριο επιστολές σε όλους όσοι διαθέτουν άδεια οδήγησης βαρέων οχημάτων, αλλά δεν εργάζονται πλέον, ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε ωστόσο ότι τα μέτρα αποτελούν βραχυπρόθεσμη λύση, ενώ μακροπρόθεσμα οι εταιρείες θα πρέπει να προσλάβουν περισσότερους βρετανούς οδηγούς και να τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς.

Ωστόσο η Βρετανική Ένωση Μεταφοράς Εμπορευμάτων (RHA) εκτιμά ότι από τη χώρα λείπουν 100.000 οδηγοί φορτηγών, επειδή πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον τομέα, αλλά και λόγω των επιπτώσεων του Brexit και της πανδημίας εξαιτίας της οποίας σταμάτησε η εκπαίδευση και οι εξετάσεις για τους νέους οδηγούς φορτηγών επί περίπου ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News