314
|

Βρετανία: Ζητούν να απαγορευθεί το βράσιμο ζωντανών αστακών

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 19:29

Βρετανία: Ζητούν να απαγορευθεί το βράσιμο ζωντανών αστακών

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 19:29

Μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων απειλεί να κινηθεί νομικά εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης επειδή δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον πιο διαδεδομένο τρόπο μαγειρέματος του αστακού: το να βράζεται ζωντανός. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, οι ισχύοντες νόμοι καθιστούν την πρακτική παράνομη.

Οπως μεταφέρει δημοσίευμα των Times, το Ιδρυμα για το Δίκαιο των Ζώων (Animal Law Foundation) απευθύνθηκε εγγράφως στους υπουργούς απαιτώντας να εφαρμόσουν τους νόμους περί ευημερίας που προβλέπουν ότι τα πλάσματα που θεωρούνται ευαίσθητα δεν πρέπει να υποφέρουν από περιττό πόνο ή αγωνία κατά τη θανάτωση.

Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε πέρυσι τους αστακούς και τα καβούρια μεταξύ των πλασμάτων που αναγνωρίζονται ως ζώα που αισθάνονται (άρα και) πόνο, αφού μια ανεξάρτητη αξιολόγηση ανέφερε ότι τα καρκινοειδή διαθέτουν προηγμένα νευρικά συστήματα ικανά να αισθάνονται και να αντιδρούν σε ερεθίσματα.

Η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του London School of Economics, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο βρασμός των ζώων αυτών ζωντανών δεν αποτελεί ανθρώπινη μέθοδο θανάτωσης.

Ωστόσο, το βράσιμο ζωντανών παραμένει η πιο συνηθισμένη μέθοδος μαγειρέματος αστακών, δήλωσε το Ιδρυμα για το Δίκαιο των Ζώων, προκαλώντας στα δεκάποδα να υποφέρουν τα τελευταία λεπτά της ζωής τους βασανιστικά.

Η πρακτική αυτή, η οποία θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, είναι παράνομη σε αρκετές χώρες, όπως η Ελβετία, η Νορβηγία και η Νέα Ζηλανδία, γράφει ο Τομ Μπολ στο βρετανικό Μέσο.

Η χρήση ενός ηλεκτρικού όπλου για την αναισθητοποίηση των αστακών ή η ψύξη τους σε κρύο αέρα ή πάγο πριν από το βράσιμο αποτελούν πιο ανθρώπινες μεθόδους, σύμφωνα με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων.

Μια δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Animal Law Foundation διαπίστωσε ότι το 61% των ανθρώπων στη Βρετανία θεωρούν απαράδεκτο να βράζουν καβούρια και αστακούς ενώ είναι ακόμη ζωντανοί.

Το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 78% όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να εξετάσουν αν τα καρκινοειδή θα μπορούσαν να νιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...