311
Οι Βρετανοί επιστρέφουν σταδιακά και μετά τον μαζικό εμβολιασμό στην καθημερινότητά τους | REUTERS /Henry Nicholls

Βρετανία: Χάρη στα εμβόλια, η πανδημία έγινε πλέον επιδημία

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 16:00
Οι Βρετανοί επιστρέφουν σταδιακά και μετά τον μαζικό εμβολιασμό στην καθημερινότητά τους
|REUTERS /Henry Nicholls

Βρετανία: Χάρη στα εμβόλια, η πανδημία έγινε πλέον επιδημία

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 16:00

Η Βρετανία δεν βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πανδημία καθώς νέα δεδομένα έδειξαν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού μειώνει τις συμπτωματικές λοιμώξεις Covid-19 έως και 90%, όπως γράφει η βρετανική Telegraph. Βέβαια, ο όρος πανδημία αναφέρεται σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι αυτός που κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη της.

Στην πρώτη μεγάλη μελέτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευρεία χορήγησή εμβολίων έχει σημαντικό αντίκτυπο, τόσο στη μείωση των συμπτωματικών, όσο και των ασυμπτωματικών περιπτώσεων.

«Η Βρετανία πέρασε από την πανδημία στην επιδημία», εξηγεί στην Telegraph η Σάρα Γουόκερ, καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στην Οξφόρδη και επικεφαλής ερευνήτρια του γραφείου Εθνικών Στατιστικών Covid-19.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε τεστ PCR που έγιναν σε 373.402 άτομα από την 1η Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι και τις 3 Απριλίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, σε άτομα που είχαν κάνει την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca, τρεις εβδομάδες μετά, οι συμπτωματικές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 74% και οι λοιμώξεις χωρίς συμπτώματα 57%.

Με τις δύο δόσεις, οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις μειώθηκαν 70% και οι συμπτωματικές 90%.

Την τελευταία εβδομάδα στη Βρετανία και ενώ έχουν ανοίξει σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα, οι θάνατοι από κορονοϊό μειώθηκαν κατά 26% και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 19%.

Την ίδια στιγμή, τον Μάρτιο η λοίμωξη Covid-19 δεν αποτελούσε την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα ύστερα από πολλούς μήνες και καταγράφηκαν κυρίως περιστατικά ασθενών με άνοια και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διευκρινίζεται ότι στη Βρετανία το 60,46% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, σε σημαντικό ποσοστό μάλιστα με το επίμαχο στην υπόλοιπη Ευρώπη Astra Zeneca.

Σύμφωνα με αναλύσεις του King’s College του Λονδίνου, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται τα νέα κρούσματα στη χώρα να πέσουν κάτω από 1.000 την ημέρα, ενώ στην ίδια ανάλυση οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μεταλλάξεις δεν προκαλούν πρόβλημα σε αυτή τη φάση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...