279
Επεισόδια έξω από χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Ρόδερχαμ | REUTERS/Stringer

Βρετανία: Βίαια επεισόδια στις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 20:21
Επεισόδια έξω από χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Ρόδερχαμ
|REUTERS/Stringer

Βρετανία: Βίαια επεισόδια στις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 20:21

Δεν έχουν τέλος οι αντιμεταναστευτικές – αντιμουσουλμανικές κινητοποιήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από τον φόνο τριών μικρών κοριτσιών σε σχολή χορού την περασμένη εβδομάδα, στο Σάουθπορτ.

Αντιμεταναστευτικές οργανώσεις βασίστηκαν σε φήμες που ήθελαν τον δράστη της τριπλής δολοφονίας να είναι παράτυπος μετανάστης και ριζοσπάστης μουσουλμάνος και οργάνωσαν βίαιες διαδηλώσεις. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 17χρονος που έχει συλληφθεί γεννήθηκε στη Βρετανία και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προέρχεται από οικογένεια χριστιανών.

Ωστόσο, βίαιες ταραχές ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις, όπως στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ και το Μάντσεστερ και έγιναν δεκάδες συλλήψεις καθώς καταστήματα και επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν και πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί βιαιοπραγίες και θα στηρίξει την αστυνομία χορηγώντας της τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Την Κυριακή εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνταν αιτούντες άσυλο, κοντά στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν τούβλα στους αστυνομικούς και έσπασαν πολλά παράθυρα του ξενοδοχείου, ενώ στη συνέχεια πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Στην ίδια περιοχή, όπως και σε άλλες, διοργανώθηκαν και αντιδιαδηλώσεις, με την αστυνομία να προσπαθεί να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ αντιμεταναστών και αντιρατσιστών.

Αστυνομικοί περιφρουρούν διαδήλωση στο Μπόλτον, 4 Αυγούστου 2024. REUTERS/Manon Cruz

Ο πρωθυπουργός της  χώρας, Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε ότι οι δράστες των ταραχών που συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολλές ημέρες «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν σε αυτές, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις.

«Σας εγγυώμαι ότι θα μετανιώσατε που συμμετείχατε σε αυτές τις ταραχές», είπε σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσει αυτούς τους αλήτες στη δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...