545
Οι δημοσιογράφοι έχουν «κατασκηνώσει» έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, περιμένοντας το νέο επεισόδιο του σίριαλ | REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Τζόνσον, Σούνακ και Μόρντεντ τα φαβορί στο… σίριαλ της Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 12:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/10/2022, 15:12
Οι δημοσιογράφοι έχουν «κατασκηνώσει» έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, περιμένοντας το νέο επεισόδιο του σίριαλ
|REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Τζόνσον, Σούνακ και Μόρντεντ τα φαβορί στο… σίριαλ της Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 12:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/10/2022, 15:12

Αν μη τι άλλο, τώρα που τελειώνει το «Στέμμα», το Netflix έχει άφθονο υλικό για το νέο του σίριαλ, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο «Τρικυμία στην Ντάουνινγκ Στριτ», που σύντομα θα υποδεχθεί τον πέμπτο πρωθυπουργό μέσα σε 6,5 χρόνια.

Η κούρσα της διαδοχής της Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη, με το αρνητικό ρεκόρ των μόλις 45 ημερών στο τιμόνι της Βρετανίας, ξεκίνησε από την προηγούμενη κιόλας, με τρεις πολιτικούς των Τόρις να θεωρούνται τα φαβορί: ο πρώτος είναι ο… επτάψυχος, όπως αποδεικνύεται, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο, λόγω διαφόρων ταπεινωτικών σκανδάλων στα οποία ενεπλάκη το όνομά του και ύστερα από ανταρσία δεκάδων στελεχών της κυβέρνησής του. Ο δεύτερος είναι ο Ρίσι Σούνακ, που θα θέσει ξανά υποψηφιότητα μετά την ήττα του από την Τρας, και η τρίτη η Πένι Μόρντεντ, που ήταν από τα φαβορί και στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση των Τόρις.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν από 100 υπογραφές από βουλευτές του κόμματος έως το μεσημέρι της Δευτέρας για να μπουν στην κάλπη. Κατά τη διαδικασία διαδοχής του Τζόνσον, αρκούσαν μόλις 20.

Οι Τζόνσον, Σούνακ και Μόρντεντ θεωρείται πως έχουν ήδη εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη από τα μέλη του κόμματός τους, αν και μέχρι το πρωί της Παρασκευής, κανείς τους δεν είχε ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Ο Τζόνσον, που βρίσκεται ξανά σε διακοπές, αυτή τη φορά στην Καραϊβική, δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, όμως σύμφωνα με το BBC, η συνεργάτης του, Νεϊντίν Ντόρις, είπε ότι είναι έτοιμος να ριχτεί στη μάχη της διαδοχής.

Το σενάριο επιστροφής του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ συνάδει και με τις θεωρίες ότι ο ίδιος, από τον περασμένο Ιούλιο, όταν παραιτήθηκε στη σκιά σκανδάλων, ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του για ένα πολιτικό comeback –αναλυτές υπενθυμίζουν ότι στην τελευταία ομιλία του ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων είχε αποχαιρετήσει με το σιβυλλικό και κινηματογραφικό «hasta la vista baby» (εις το επανιδείν, μωρά μου»).

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι για την πλειοψηφία (63%) των μελών των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον θα ήταν ένας καλός αντικαταστάτης της Τρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov, η οποία παρουσιάστηκε προ δύο ημερών. Το 32% θεώρησε μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό ως τον κορυφαίο υποψήφιο για την αντικατάστασή της, ακολουθούμενο από τον Σούνακ, ο οποίος βρέθηκε αρκετές μονάδες χαμηλότερα (23%).

Ο Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών, που είχε έρθει δεύτερος στην προηγούμενη κούρσα διαδοχής, είναι, προς το παρόν, το φαβορί των μπουκμέικερ.

Η Μόρνεντ είχε έρθει τρίτη στην προτελευταία ψηφοφορία και είχε δηλώσει τη στήριξή της στην Τρας για την τελική επιλογή.

Εκτός αυτών, αρκετοί βουλευτές θα ήθελαν να δουν υποψήφιο τον υπουργό Αμυνας, Μπεν Γουάλας, αλλά ο ίδιος το απέκλεισε λέγοντας ότι προτιμά να εργάζεται για την ασφάλεια των Βρετανών. «Είναι η δουλειά που κάνω και είναι η δουλειά που σκοπεύω να κάνω, άρα δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία αυτή τη φορά».

Ερωτηθείς ποιον θα υποστηρίξει, ο Γουάλας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, θα έτεινα προς τον Μπόρις Τζόνσον».

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται, είναι και αυτό της Σουέλα Μπράβερμαν, που παραιτήθηκε από υπουργός Εσωτερικών κατακεραυνώνοντας την Τρας, και της υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Κέμι Μπάντενοτς, αμφότερες υποψήφιες στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...