691
Ο Ντέιβιντ Αμες με τον εμίρη του Κατάρ, τον οποίο είχε συναντήσει πολλές φορές | Twitter

Βρετανία: Τι ρόλο έπαιξε στη δολοφονία του βουλευτή η σχέση του με το Κατάρ;

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 13:14
Ο Ντέιβιντ Αμες με τον εμίρη του Κατάρ, τον οποίο είχε συναντήσει πολλές φορές
|Twitter

Βρετανία: Τι ρόλο έπαιξε στη δολοφονία του βουλευτή η σχέση του με το Κατάρ;

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 13:14

Στις στενές σχέσεις του δολοφονημένου βρετανού βουλευτή Ντέιβιντ Αμες με το Κατάρ έχει στρέψει τις έρευνές της η αστυνομία.

Ο βουλευτής των Τόρις, που δολοφονήθηκε με μαχαίρι από τον 25χρονο Αλι Χάρμπι Αλι, μέσα σε εκκλησία του Εσεξ, την Παρασκευή, ήταν πρόεδρος της επιτροπής της βρετανικής Βουλής για το Κατάρ, με μέλη από όλα τα κόμματα. Οχι μόνο επισκεπτόταν συχνά την αραβική χώρα, αλλά διατηρούσε πολύ καλή σχέση με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Μόλις δύο μέρες πριν από τη δολοφονία του, είχε επιστρέψει από την τελευταία του επίσκεψη στο Κατάρ, όπου περιηγήθηκε σε γήπεδα του Μουντιάλ του 2022 και συνάντησε και τον εμίρη.

Η δολοφονία του έχει κριθεί τρομοκρατική ενέργεια από τη βρετανική αστυνομία.

Ο συλληφθείς είναι γιος ενός πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού στη Σομαλία. Το Κατάρ στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο της Σομαλίας.

Ο πατέρας του Αλι, Χάρμπι Αλ Κουλάνε, που ζει στο βόρειο Λονδίνο δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος και ότι δεν περίμενε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο.

Παλιός φίλος του συλληφθέντος είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Αλι «ριζοσπαστικοποιήθηκε παρακολουθώντας βίντεο στο Ιντερνετ του κήρυκα μίσους Αντζεμ Τσουντάρι».

Η επιτροπή της βρετανικής Βουλής για το Κατάρ έχει στόχο να διατηρήσει τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Αμες επισκέφθηκε το Κατάρ το 2018 και το 2020 σε ταξίδια που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της αραβικής χώρας, συνολικού κόστους 8.700 λιρών. Τον Ιούλιο ταξίδεψε στο φεστιβάλ ιπποδρομιών στο Γκούντγουντ, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, με χρήματα χορηγών από το Κατάρ.

Ο Ντέιβιντ Αμες κατά την τελευταία του επίσκεψη στα γήπεδα του Μουντιάλ του Κατάρ, την περασμένη εβδομάδα

Το 2019, ο Αμες είχε προσκαλέσει τον τότε πρεσβευτή του Κατάρ στη Βρετανία, Γιούσεφ Αλ-Χάτερ, στο Σάουθεντ, έδρα του βουλευτή. Τον περασμένο Μάρτιο, συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο επένδυσης του Κατάρ στη μαρίνα κόστους 60 εκατ. λιρών που σχεδιάζεται για το παραθαλάσσιο θέρετρο στο Εσεξ.

Η αστυνομία εξετάζει κατά πόσο οι σχέσεις του βουλευτή με το βασίλειο του Κόλπου έπαιξε ρόλο στη δολοφονία του από τον Αλι, ο οποίος συνελήφθη μέσα στην εκκλησία και ανακρίνεται στο Λονδίνο.

Λειτουργία στη μνήμη του Ντέβιντ Αμες, στο Εσεξ – REUTERS/Chris Radburn

Η οικογένεια του Αλι, ο οποίος γεννήθηκε στη Βρετανία, ήταν δραστήρια στην πολιτική σκηνή της Σομαλίας. Ο πατέρας του ήταν σύμβουλος του Ομαρ Σαρμάρκε, πρωθυπουργού της χώρας έως το 2017, όταν έχασε τις εκλογές. Στη διάρκεια της θητείας του, η Σομαλία άρχισε να προσεγγίζει το Κατάρ για να εξασφαλίσει επενδύσεις.

Οταν έχασε την εξουσία, αυτοεξορίστηκε στην Κένυα και δεν είναι δημοφιλής στη χώρα του.

Η οικογένεια του Αλι παραμένει συνδεδεμένη με την ελίτ της Σομαλίας. Ο θείος του είναι πρεσβευτής της Σομαλίας στην Κίνα και η θεία του, επικεφαλής δεξαμενής σκέψης για θέματα ασφαλείας στο Μογκαντίου, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε μετά τη δολοφονία ότι ο Αμες «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των ιστορικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο φιλικά κράτη. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον βρετανικό λαό».

Ο Αμες μιλούσε συχνά δημοσίως και έγραψε και στο Twitter για τις διασυνδέσεις του με το Κατάρ και τις επισκέψεις του εκεί, καθώς και την προσπάθειά του να επενδύσουν οι Αραβες στη μαρίνα της πόλης του.

Οπως αναφέρουν οι Times, η αστυνομία δεν έχει βρει ακόμα το κίνητρο του Αλι και δεν γνωρίζει για ποιο λόγο ήταν ο στόχος.

Στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ ερευνούν το σπίτι του συλληφθέντος για τη δολοφονία – REUTERS/Henry Nicholls

Ο δολοφονός του Αμες προγραμμάτιζε την επίθεση για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Οταν ο βουλευτής ανακοίνωσε την επίσκεψή του στην εκκλησία του Εσεξ, όπου θα συναντούσε συμπολίτες του, ο Αλι έκλεισε ραντεβού μαζί του.

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία που έγινε γνωστή από την έρευνα είναι ότι καθηγητής του Αλι στο λύκειο τον παρέπεμψε στο πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης Prevent (πρόληψη), στο οποίο εντάσσονται άτομα που θεωρούνται ευάλωτα σε προσηλυτισμό από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν στις σχετικές λίστες της αστυνομίας με υπόπτους εξτρεμιστές ούτε ήταν γνωστή κάποια διασύνδεσή του με την Αλ Σαμπάαμπ, τους σομαλούς τζιχαντιστές ή άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...