499
Το αγγλικό κολέγιο Ιτον. Στα πανάκριβα θρανία του κάθισαν οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και πολιτικοί όπως οι Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Κάμερον | Getty Images

Βρετανία: Τα ιδιωτικά κολλέγια στοχοποιούν οι Εργατικοί

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 12:39
Το αγγλικό κολέγιο Ιτον. Στα πανάκριβα θρανία του κάθισαν οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και πολιτικοί όπως οι Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Κάμερον
|Getty Images

Βρετανία: Τα ιδιωτικά κολλέγια στοχοποιούν οι Εργατικοί

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 12:39

Οι Εργατικοί θέλουν να γονατίσουν το Ιτον και όλα τα ιδιωτικά κολέγια στην Αγγλία, σχολεία όπου φοιτούν πρίγκιπες και μέλλοντες πρωθυπουργοί. Καθώς πιθανολογείται η νίκη των Εργατικών στις εκλογές του 2024, το μέτρο θεωρείται πολύ πιθανό να εφαρμοστεί: θα εξαλειφθούν, λοιπόν, οι φοροαπαλλαγές των ιδρυμάτων αυτών και στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 2 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, έγραψε η Corriere della Sera, «η νέα αριστερή κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τα φτωχά δημόσια εκπαιδευτήρια». Οι Τόρις αμέσως αντέδρασαν και έκαναν λόγο περί «ταξικού πολέμου».

Η κίνηση των Εργατικών, που μυρίζει λαϊκισμό, σχολίασαν οι Ιταλοί, ανταποκρίνεται στην επιθυμία της κοινής γνώμης: το 50% του εκλογικού σώματος είναι υπέρ και μόνο το 11% ζητάει τη διατήρηση του status quo. Ποιο είναι αυτό; Τα ακριβά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ επειδή είναι εγγεγραμμένα ως φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, οι Εργατικοί δηλώνουν ότι δεν θα αυξήσουν γενικώς τους φόρους. Στα ακριβά ιδιωτικά κολέγια φοιτά το 7% των μαθητών.

Οι Ιταλοί θεωρούν ότι αν επέλθει «τέτοιο πλήγμα» στα κολέγια, «τα δίδακτρα θα αυξηθούν κατά 20% και τότε θα πονέσει η μεσαία τάξη». Γιατί; Διότι οι μικροαστοί «κάνουν τεράστιες θυσίες για να εξασφαλίσουν στα τέκνα τους άριστη εκπαίδευση». Ετσι, «υπολογίζεται ότι θα καταλήξουν έως και 90.000 μαθητές στον υπερπλήρη δημόσιο τομέα, με επιβάρυνση για τους φορολογουμένους περίπου μισό δισ. ευρώ, ενώ πολλά μικρά ιδιωτικά σχολεία θα κλείσουν ή θα κόψουν τα λιγότερο δημοφιλή μαθήματα, όπως τα Ελληνικά και τα Λατινικά, ακόμη και τις υποτροφίες».

Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, που δεν τη σκέφτηκαν οι Εργατικοί: «Τα πλουσιότερα και πιο διάσημα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως λόγου χάρη το Ιτον, του οποίου τα δίδακτρα ανέρχονται τώρα σε 60.000 ευρώ τον χρόνο, θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό προνόμιο των γόνων ολιγαρχών, ντόπιων και ξένων». Αυτά τα κολέγια «παράγουν το 65% των ανωτέρων δικαστών, το 59% των γενικών διευθυντών υπουργείων, το 57% των μελών της Βουλής των Λόρδων, το 52% των μελών του διπλωματικού σώματος, αλλά και το 44% των σχολιαστών των εφημερίδων, ακόμη και το 30% των ποπ σταρ».

Στα πανάκριβα θρανία του Ιτον κάθισαν «οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και προσωπικότητες της βρετανικής πολιτικής όπως οι Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Κάμερον». Ενώ «ο σημερινός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπήρξε μαθητής του Γουίντσεστερ, και ο Τόνι Μπλερ αποφοίτησε και από το Φετς, το αποκαλούμενο και “σκωτσέζικο Ιτον”, όπως και ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ – ο τελευταίος ήταν λαϊκής καταγωγής, όμως έλαβε υποτροφία».

Η Corriere κατέληξε: «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα κολέγια είναι από τα ιδρύματα που λειτουργούν πραγματικά στη Βρετανία και είναι ζηλευτά από όλον τον κόσμο. Για να σε δεχθούν πρέπει να περάσεις αυστηρές εξετάσεις. Παρέχουν ελίτ εκπαίδευση, σε τάξεις ελαχίστων μαθητών. Ανοίγουν τις πόρτες της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ». Επίσης, «ενσταλάζουν στους μαθητές φιλοσοφία αντιμετώπισης της ζωής, κάποια αίσθηση αυτοπεποίθησης και κυριαρχίας επί των πραγμάτων, συχνά ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας».

Συνεπώς, «υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αντί να ακρωτηριάσει τα ιδιωτικά κολέγια, η νέα κυβέρνηση πρέπει μάλλον να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση στους λιγότερο πλούσιους μαθητές. Αλλιώς, το μόνο αποτέλεσμα που θα επέλθει θα είναι η ισοπέδωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...