466
Κινητό συνεργείο του ΝHS πραγματοποιεί εμβολιασμούς στα προάστια του Λονδίνου, προκειμένου να μη συνωστίζονται στα νοσοκομεία οι ηλικιωμένοι | REUTERS /Henry Nicholls

Βρετανία: Τα εμβόλια σώζουν και τα νοσοκομεία!

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 18:53
Κινητό συνεργείο του ΝHS πραγματοποιεί εμβολιασμούς στα προάστια του Λονδίνου, προκειμένου να μη συνωστίζονται στα νοσοκομεία οι ηλικιωμένοι
|REUTERS /Henry Nicholls

Βρετανία: Τα εμβόλια σώζουν και τα νοσοκομεία!

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 18:53

Η χορήγηση μόλις μιας δόσης, είτε του εμβολίου των Οξφόρδης-AstraZeneca είτε των Pfizer-BioNTech, μειώνει περισσότερο από 80% την πιθανότητα να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη ο ασθενής με λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από τον εμβολιασμό του πληθυσμού που έχει πραγματοποιηθεί στην Αγγλία.

Στοιχεία από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας συνηγορούν στο ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα του εμβολιασμού στη χώρα εμφανίζονται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, που ήταν και τα πρώτα που εμβολιάστηκαν στη χώρα.

Επιστήμονες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα, αλλά τόνισαν ότι χρειάζονται δύο δόσεις για την καλύτερη προστασία από τη βαριά νόσηση.

Μάλιστα, η εν λόγω ανάλυση έρχεται ακριβώς μετά την ανακοίνωση παρόμοιων ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της Σκωτίας την περασμένη εβδομάδα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «θεαματικά», όπως γράφει το BBC.

Λιγότεροι 80ρηδες στις ΜΕΘ

«Πολύ δυνατά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα από τους τελευταίους εμβολιασμούς και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ. Μάλιστα, τόνισε ότι έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ασθενείς άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Τζόναθαν Βαν-Ταμ, είπε ότι τα δεδομένα εξηγούν με κάποιον τρόπο πώς το πρόγραμμα εμβολιασμού «θα μας φέρει σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο τους επόμενους μήνες».

Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι οι δεύτερες δόσεις «εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της πορείας του εμβολιασμού για τη λοίμωξη Covid-19», εξηγώντας ότι είναι το ίδιο σημαντικές με την πρώτη δόση. Επισήμανε, επίσης, ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η δεύτερη δόση ενός εμβολίου να είναι αυτή που ωριμάζει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού».

20 εκατ. Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού.

Υπάρχουν, παράλληλα, δεδομένα –που όμως ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως– ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί έναν μήνα πριν από το εμβόλιο της AstraZeneca στη Βρετανία, οδηγεί σε μείωση κατά 83% των θανάτων από λοίμωξη Covid-19.

Από την ανάλυση των στοιχείων φάνηκε επίσης ότι μετά την πρώτη δόση, μειώνονται κατά 60% οι πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 τα άτομα άνω των 70 ετών.

Ο καθηγητής Βαν-Ταμ επισήμανε ότι η απόφαση να δοθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικιωμένους «σαφώς και δικαιώθηκε». Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο, αρνήθηκαν να το χορηγήσουν στα άτομα άνω των 65 ετών, επειδή τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες δεν ήταν σαφή για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα και μέχρι την ηλικία των 74 ετών (εδώ).

Αυτό που τώρα απαιτείται είναι περισσότερες κλινικές μελέτες, για να γνωρίζουμε πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη της Βραζιλίας, που έχει πρόσφατα εντοπιστεί στη Βρετανία, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...