H βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να επιτρέψει σε 500 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν που πολέμησαν κατά των Ταλιμπάν, να εγκατασταθούν στη Βρετανία.
Χιλιάδες βετεράνοι δύο επίλεκτων μονάδων που υπηρέτησαν στο πλευρό του βρετανικού στρατού, υπέβαλαν αίτηση για να εγκατασταθούν στη Βρετανία μετά την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν, το 2021.
Πολλοί απορρίφθηκαν επειδή δεν υπήρχαν άμεσες αποδείξεις για την υπηρεσία τους, ανέφερε η Telegraph.
Τον Φεβρουάριο, οι Τόρις είχαν ανακοινώσει ότι 2.000 περιπτώσεις επανεξετάζονταν.
Λόγω νέων στοιχείων, που αποδεικνύουν πληρωμές της βρετανικής κυβέρνησης στους αφγανούς στρατιώτες, αναμένεται ότι τo 25% των απορριφθέντων αιτήσεων θα γίνουν δεκτές.
Ο Λουκ Πόλαρντ, υφυπουργός Αμυνας, δήλωσε τη Δευτέρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο: «Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τώρα ότι υπάρχουν στοιχεία για πληρωμές από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μέλη ειδικών μονάδων του Αφγανιστάν και ότι για ορισμένα άτομα, αυτό αποδεικνύει μια άμεση σχέση απασχόλησης».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η επανεξέταση συνεχίζεται και κάθε αίτηση εξετάζεται επί της ουσίας. Αλλά με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ένα ποσοστό ανατροπής (των απορρίψεων) περίπου 25%».
Οι δύο μονάδες είναι γνωστές ως «τριπλές», επειδή οι πλήρεις τίτλοι τους είναι Αφγανική Δύναμη Κομάντος 333 και Αφγανική Εδαφική Δύναμη 444.
Εκατομμύρια Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπηρέτησαν στο πλευρό των Βρετανών, κατέφυγαν στο Πακιστάν μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν πριν από τρία χρόνια.
Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες κλήθηκαν στη συνέχεια να εγκαταλείψουν το Πακιστάν μετά την καταστολή της κυβέρνησής του κατά των αλλοδαπών που βρίσκονταν στη χώρα χωρίς χαρτιά, με τη ζωή πολλών να απειλείται μόλις επέστρεψαν στο Αφγανιστάν.
Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι το μεγάλο διάστημα που διήρκεσε η αναθεώρηση του προγράμματος για τις μετεγκαταστάσεις Αφγανών και την πολιτική βοήθειας της Βρετανίας, αποτελεί «πηγή βαθιάς λύπης και ανησυχίας. Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου θα ανησυχούν για την τύχη των στρατιωτών, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο.
»Παρά το γεγονός ότι συμμερίζομαι τη βαθιά απογοήτευσή τους, ελπίζω να είναι κάποια παρηγοριά για τους συναδέλφους σε όλο το Σώμα ότι αν μια απόφαση ανατραπεί στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι αιτούντες ενημερώνονται αμέσως και στη συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης.
»Εχω ήδη αρχίσει να υπογράφω αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News