280
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρ Στάρμερ στην είσοδο του ανακτόρου Μπλένιμ, την Πέμπτη | EPA/CHRIS RATCLIFFE / POOL

Βρετανία: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2024, 18:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/07/2024 19:00
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρ Στάρμερ στην είσοδο του ανακτόρου Μπλένιμ, την Πέμπτη
|EPA/CHRIS RATCLIFFE / POOL

Βρετανία: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2024, 18:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/07/2024 19:00

Στο περιθώριο της τέταρτης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιείται την Πέμπτη στο Οξφορντσαϊρ της Βρετανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον βρετανό ομόλογο του, Κιρ Στάρμερ.

Μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια παραγωγική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τόνισε στη σύνοδο ο Στάρμερ, μιλώντας στους ευρωπαίους ηγέτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν σύντομα διμερή συνάντηση.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτικών, φάνηκε και τον Νοέμβριο όταν ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσει τον βρετανό ομόλογό του, ως αρχηγό, τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο.

Τότε, κεντρική θέση στην ατζέντα της συνάντησης, κατείχε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε μια αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο.

Σε εκείνο το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη, ο Ρίσι Σούνακ είχε αρνηθεί να τον δεχθεί, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Προστατεύοντας και διασφαλίζοντας τη δημοκρατία».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παρακάθησε στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν των ευρωπαίων ηγετών, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...