Μια προειδοποίηση που κοινοποιήθηκε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο του Προέδρου του Κοινοβουλίου προς τους βρετανούς βουλευτές, με αρχικό αποστολέα την ΜΙ5 και έντονη οσμή κατασκοπείας, είναι το θέμα που κυριαρχεί στους κύκλους του κεντρικού Λονδίνου.
Σύμφωνα με αυτό, αναφέρει ο Guardian, η Κριστίν Λι, δικηγόρος με προσβάσεις σε πολιτικούς κύκλους ενδέχεται να εργάζεται για λογαριασμό του Πεκίνου.
Η «προειδοποίηση» από τη μυστική υπηρεσία κατονομάζει τη Λι και την περιγράφει ως «άτομο που φέρεται να έχει εν γνώσει του εμπλακεί σε δραστηριότητες πολιτικής παρέμβασης για λογαριασμό του Τμήματος Εργασίας του Ενιαίου Μετώπου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος». Το συγκεκριμένο όργανο, σύμφωνα με την ίδια επιστολή, «επιδιώκει να παρεμβαίνει κρυφά στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της δημιουργίας δεσμών με καθιερωμένους και επίδοξους βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα» και να «καλλιεργεί σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα».
Η Λι έχει μοιράσει δωρεές συνολικού ύψους σχεδόν 700.000 λιρών (περίπου 840.000 ευρώ), εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ήταν «παροχές σε είδος», είτε προς το Εργατικό Κόμμα είτε προς τον βουλευτή και άλλοτε υπουργό, Μπάρι Γκάρντινερ, στο γραφείο του οποίου εργαζόταν ο γιος της.
«Ολες οι δωρεές αναφέρθηκαν δεόντως και η πηγή τους επαληθεύτηκε τότε. Οι υπηρεσίες ασφαλείας με διαβεβαίωσαν ότι ενώ έχουν εντοπίσει αθέμιτη χρηματοδότηση που διοχετεύθηκε μέσω της Κριστίν Λι, αυτό δεν αφορά το γραφείο μου», ήταν η απάντηση του Γκάρντινερ. Οπως τόνισε, μάλιστα, οι συνεργάτες του ήταν σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες ασφαλείας εδώ και χρόνια σχετικά με ό,τι αφορούσε τη δράση της κινέζας δικηγόρου. «Είχαν πλήρη γνώση των δεσμών της με το γραφείο μου και των δωρεών που έκανε στο παρελθόν» πρόσθεσε.
Η Λι είχε λάβει βραβείο Points of Light από την Τερέζα Μέι, όταν ήταν πρωθυπουργός, η οποία σε προσωπικό της μήνυμα την επαινούσε για την «προώθηση των δεσμών, της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ της κινεζικής και της βρετανικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Μοναδική προτεραιότητα»
Οι ανησυχίες σχετικά με την κινεζική κατασκοπεία έχουν αυξηθεί μεταξύ της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας. Στα τέλη του περασμένου έτους ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της MI6, δήλωσε ότι η Κίνα είχε γίνει «μοναδική μεγαλύτερη προτεραιότητα» της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Το 2020, η Βρετανία απέλασε αθόρυβα τρεις Κινέζους οι οποίοι, όπως είπε, παρότι εμφανίζονταν ως δημοσιογράφοι, υπήρχαν ενδείξεις που οδήγησαν την MI5 στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για στελέχη του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (MSS) της Κίνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News