467
Ο Σερ Λίντσεϊ Χόιλ θέλει να κάνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Τα σκήπτρα, οι φορεσιές και οι εθιμοτυπίες δεν αρκούν... | Justin Tallis - WPA Pool/Getty Images

Βρετανία: «Πνιγμένο» στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά το κοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 17:45
Ο Σερ Λίντσεϊ Χόιλ θέλει να κάνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Τα σκήπτρα, οι φορεσιές και οι εθιμοτυπίες δεν αρκούν...
|Justin Tallis - WPA Pool/Getty Images

Βρετανία: «Πνιγμένο» στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά το κοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 17:45

Μπορούμε να πούμε ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο είχε ένα μότο αυτό θα ήταν το «Sex and Drugs and Rock and Roll». Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο των αλλεπάλληλων καταγγελιών κατανάλωσης αλκοόλ, χρήσης ναρκωτικών, παρακολούθησης πορνογραφικού υλικού, σεξουαλικών παρενοχλήσεων και ανάρμοστης συμπεριφοράς βουλευτών και εργαζομένων εντός των κυβερνητικών κτιρίων.

Aλλωστε και τα πρόστιμα για το Partygate, τα οποία την Πέμπτη ξεπέρασαν τα 100, αποδεικνύουν τη γενικότερη κουλτούρα στο Γουέστμινστερ και δυστυχώς ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου των σκανδάλων, όπως επισημαίνει σε άρθρο της στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle η Ζωή Κατζαγιαννάκη από Λονδίνο.

Χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Μάρτιο, καταγράφηκαν εννέα περιστατικά ακραίας κατανάλωσης αλκοόλ στο Γουέστμινστερ ενώ οι πέντε από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν άτομα και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Μάλιστα, η προσοχή στρέφεται και στο καφενείο της Βουλής, το οποίο μάλιστα έχει πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα του, όπου είναι σύνηθες βουλευτές, προσωπικό, λομπίστες και δημοσιογράφοι να πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους με τη συνοδεία ποτού.

Τα σκάνδαλα και οι παραιτήσεις βουλευτών

Παρόλα αυτά το αλκοόλ δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Times του Λονδίνου αποκάλυψαν ότι βρέθηκαν ίχνη ναρκωτικών σχεδόν σε όλες τις τουαλέτες του Γουέστμινστερ, με την χρήση κοκαΐνης να γίνεται πολλές φορές απροκάλυπτα. Αλλωστε και οι παραιτήσεις των βουλευτών δεν είναι λίγες εξαιτίας ανήθικων συμπεριφορών και νομικών παραβιάσεων.

Πριν δυο εβδομάδες ο συντηρητικός βουλευτής, Νέιλ Πάρις, παραιτήθηκε από το κόμμα του καθώς εντοπίστηκε να παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό εντός της Βουλής.

Λίγες ημέρες πριν από το περιστατικό, συνάδελφός του και επίσης συντηρητικός βουλευτής, Ιμράν Αχμάντ Καν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για σεξουαλική παρενόχληση 15χρονου αγοριού μερικά χρόνια πριν. Και ο εργατικός βουλευτής, Λιαμ Μπέρν, αποβλήθηκε για δυο μέρες από την Βουλή, διότι έκανε μπούλινγκ στο προσωπικό.

Μιλώντας χθες, Πέμπτη, στο ραδιόφωνο των Times η υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βικτόρια Ατκινς, δήλωσε ότι «η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είναι χώρος για να κοιμηθείς το βράδυ, ούτε χώρος για να καταναλώσεις αλκοόλ και να βγεις εκτός εαυτού, είναι χώρος εργασίας».

Οι αντιδράσεις βουλευτών και η ανάγκη αλλαγών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γούαλας, που υπερτονίζει ότι «αυτό είναι πρόβλημα της γενικότερης κουλτούρας που υπάρχει στη Βουλή των Κοινοτήτων» και προσθέτει ότι «η συμβουλή μου σε κάθε βουλευτή είναι να αποφύγει τα μπαρ και όταν τελειώνει τη δουλειά να πηγαίνει απευθείας σπίτι».

Ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής, Σερ Λίντσεϊ Χόιλ, απαιτεί δραστικές αλλαγές και ετοιμάζει νέο κανονισμό για την επίβλεψη της συμπεριφοράς των αξιωματούχων. Κι όμως, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η αυστηρή εντολή «όρντεεεερ» του Τζον Μπέρκοου, προκατόχου του Χόιλ, ήταν αρκετή για να μπει τάξη, παρόλο που – μόλις προσφάτως – κι εκείνος κατηγορήθηκε για τους τρόπους του…

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος για την πρόσληψη του προσωπικού της Βουλής αλλά και μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα εξετάζει τις καταγγελίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...