Τέτοια «λύση» δεν είχαν φανταστεί ούτε οι βέροι Βρετανοί για τους ενοχλητικούς Ινδούς επί αποικιοκρατίας, τη σκέφτηκε όμως ο ινδικής καταγωγής βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ για τους παράνομους μετανάστες που καταφθάνουν στο Νησί από την Αφρική και την Ασία. Εξάλλου, άλλο πράγμα είναι ένα ποταμόπλοιο-φυλακή στον Γιαμούνα ή στον Γάγγη, και εντελώς διαφορετικό μία φορτηγίδα αραγμένη στο νησάκι Πόρτλαντ της Μάγχης (το οποίο ενώνεται κιόλας με τη στεριά μέσω γέφυρας).
Η ιδέα φάνηκε φαεινή στον Σούνακ, αλλά δεν υπολόγιζε τις αντιδράσεις. Οι οποίες είναι διπλής όψεως: υπάρχουν οι φιλάνθρωπες ΜΚΟ που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης των παρανόμων μεταναστών, υπάρχουν και οι ντόπιοι που δεν θέλουν αγνώστου προελεύσεως ξένους δίπλα στα σπίτια τους – εξυπακούεται ότι αυτούς τους αγανακτισμένους ψηφοφόρους υποστηρίζουν και οι τοπικές αρχές ή οι τοπικοί βουλευτές σε διάφορες πόλεις, έτσι δεν δέχονται καν την προσέγγιση του ιδιότυπου πλοίου.
Το εν λόγω πλεούμενο με την ονομασία «Bibby Stockholm» προς το παρόν έχει ελλιμενιστεί στο Πόρτλαντ, στην αγγλική επαρχία Ντόρσετ, και υποτίθεται ότι είναι έτοιμο να υποδεχθεί τουλάχιστον 500 παρανόμους μετανάστες τις επόμενες εβδομάδες. Το πλοίο διαθέτει 222 χώρους παραμονής με μπάνια, έχει όμως και… παρελθόν: το είχαν χρησιμοποιήσει παλαιότερα και οι Ολλανδοί ακριβώς για τον ίδιο λόγο, όπως θυμήθηκε η εφημερίδα Independent, όμως υπήρξαν αντιδράσεις, ακόμη και της Διεθνούς Αμνηστίας, έπειτα από έναν θάνατο και κάμποσες περιπτώσεις βιασμών.
Το θέμα –γενικότερα το Μεταναστευτικό, όχι μόνο του πλοίου– πονοκεφαλιάζει τους Τόρις εν όψει των εκλογών του 2024. Επειδή οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες (45.755 άτομα όλο το 2022, 12.722 στις 9 Ιουλίου εφέτος), όπως και η συνολική άφιξη μεταναστών που υπολογίζεται σε περισσότερα από 50.000 άτομα κάθε χρόνο. Το πρότζεκτ «φιλοξενίας» σε ξενοδοχεία και πανσιόν είναι πανάκριβο (κοστίζει περίπου 7 εκατ. ευρώ ημερησίως) και συγχρόνως αναποτελεσματικό, αφού οι παράνομοι μετανάστες ή και οι αιτούντες άσυλο εγκαταλείπουν αυτούς τους χώρους και εξαφανίζονται, ειδικά οι νεότεροι άρρενες.
Σε ό,τι αφορά το πλοίο, ακόμη δεν είναι σαφές αν οι «φιλοξενούμενοι» εκεί θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης. Θεωρητικώς, όλοι αυτοί οι ενήλικοι άνδρες, ηλικίας από 18 έως 65 ετών, δεν είναι κρατούμενοι. Ωστόσο, οι λιμενικές αρχές του Πόρτλαντ έχουν ειδοποιήσει ότι «δεν θα είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν στο λιμάνι» και ότι «θα παραμένουν είτε στη φορτηγίδα είτε σε ειδικό χώρο ασφαλείας στην ξηρά». Και είναι λογική στάση αυτή: «Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πυγμή μήπως και ανακτήσει έδαφος» έγραψε η Repubblica.
Υπήρξαν και άλλες απόπειρες της Βρετανίας να ξεφορτωθεί τους παρανόμους μετανάστες, όμως κατέληξαν σε φιάσκο – χαρακτηριστική περίπτωση αποτυχίας είναι το πρότζεκτ απελάσεων στη Ρουάντα. Ως φαίνεται, ο πλοίο είναι η έσχατη προσπάθεια, ωστόσο οι ΜΚΟ προειδοποιούν το Λονδίνο: «Σταματήστε το σκληρό και απάνθρωπο πρότζεκτ του πλοίου προτού συμβεί καμιά καταστροφή»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News