405
Εκλογικό κέντρο στο Ρόιστον, βόρεια του Λονδίνου | REUTERS/Peter Cziborra

Βρετανία: Πανωλεθρία για τους Τόρις στις τοπικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 09:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2023, 13:30
Εκλογικό κέντρο στο Ρόιστον, βόρεια του Λονδίνου
|REUTERS/Peter Cziborra

Βρετανία: Πανωλεθρία για τους Τόρις στις τοπικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 09:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2023, 13:30

Παρά την αλλαγή πρωθυπουργού, οι Συντηρητικοί συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλες απώλειες στις τοπικές εκλογές, όπως συνέβαινε και επί Μπόρις Τζόνσον.

Οι βρετανοί ψηφοφόροι φαίνεται πως «τιμωρούν» στις κάλπες τους Τόρις για τα πολιτικά σκάνδαλα, τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτονική οικονομική ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για τα τοπικά συμβούλια στην Αγγλία θεωρείται σημαντικό τεστ για τις επόμενες γενικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν το 2024.

Το Συντηρητικό Κόμμα κατέγραψε απώλειες 144 εδρών σε τοπικά συμβούλια, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο ελπίζει να κερδίσει εκατοντάδες έδρες, πρόσθεσε 96, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είχαν κέρδος 40 εδρών.

Τα αποτελέσματα θα κρίνουν περισσότερες από 8.000 έδρες σε 230 τοπικά συμβούλια, τα οποία είναι αρμόδια για την παροχή και λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων και τα σχολεία.

Ο υψυπουργός Μεταφορών Χιούβ Μέριμαν δήλωσε πως ήταν «μια δύσκολη νύχτα και μπορεί να γίνει δυσκολότερη».

Ο Τζον Κέρτις, ο πιο γνωστός δημοσκόπος της Βρετανίας, δήλωσε πως, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί μπορεί να καταγράψουν καθαρές απώλειες 1.000 εδρών, επαληθεύοντας την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για το κόμμα.

Οι Εργατικοί καταγράφουν κέρδη σε μερικές περιοχές που στήριξαν το Brexit το 2016, τις οποίες το κόμμα θα χρειαστεί να κερδίσει, για να πάρει την πλειοψηφία στις επόμενες γενικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Γκρεγκ Χαντς, δήλωσε πως το κόμμα του είναι απογοητευμένο από τις προβολές των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών, από τις οποίες προκύπτει, όπως είπε, ότι οι Συντηρητικοί ενδέχεται να χάσουν έως 1.000 έδρες σε τοπικά συμβούλια.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως θα ήταν μια δύσκολη νύχτα για το κόμμα. Σύμφωνα με τις ανεξάρτητες προβλέψεις, θα χάσουμε 1.000 έδρες, έτσι είμαστε σαφώς απογοητευμένοι», δήλωσε ο Χαντς στο Times Radio.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, έπλεξε το εγκώμιο των μελών του κόμματός του για «τα φανταστικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα» στις τοπικές εκλογές, λέγοντας πως το κόμμα του οδεύει προς μια πλειοψηφία στις επόμενες γενικές εκλογές.

«Μην απατάσθε, είμαστε σε πορεία για μια Εργατική πλειοψηφία στις επόμενες γενικές εκλογές», δήλωσε ο Στάρμερ.

Ο  Ρίσι Σούνακ δήλωσε από την πλευρά του πως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θέλουν από το κυβερνών κόμμα του να ανταποκριθεί στις προτεραιότητές τους, πρόσθεσε όμως πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς» στη διαδικασία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για να αντληθούν συμπεράσματα.

«Το μήνυμα που ακούω απόψε από τον κόσμο είναι ότι θέλουν από εμάς να επικεντρωθούμε στις προτεραιότητές τους και θέλουν από εμάς να φέρουμε αποτελέσματα γι’ αυτούς», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...