Οσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί στη Βρετανία πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας όπως και πριν, τόνισαν οι Αρχές.
Το βρετανικό υπουργείο Υγείας προειδοποίησε τα έξι εκατομμύρια άτομα που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου να είναι πολύ προσεκτικοί, «σαν μην έχουν κάνει το εμβόλιο». Αλλιώς το lockdown θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα, δήλωσε ο αναπληρωτής Αρχίατρος του ΕΣΥ, καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ.
Σε άρθρο του στην Telegraph, ο αρχίατρος γράφει ότι είναι απαραίτητο να μην αλλάξουν τη συμπεριφορά τους οι εμβολιασμένοι, γιατί υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να γίνουν μεταδότες.
Ο καθηγητής τονίζει ότι οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν πώς επηρεάζει τη μεταδοτικότητα του ιού το εμβόλιο. «Για αυτό, ακόμα και αν ήδη κάνατε και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορεί να μεταδώσετε την Covid σε άλλους και έτσι η αλυσίδα της μετάδοσης να συνεχιστεί. Αν αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, θα μεταδίδετε τον ιό, διατηρώντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα και βάζοντας άλλους σε κίνδυνο, οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο».
Προσθέτει ότι τα νοσοκομεία έχουν πολύ υψηλό αριθμό εισαγωγών και το ένα τρίτο των ασθενών είναι κάτω των 55 ετών.
Σημειώνει ακόμα ότι η ανοσία χρειάζεται χρόνο για να δημιουργηθεί στον οργανισμό, ο οποίος θεωρείται θωρακισμένος δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. «Αν είστε μεγαλύτεροι, αφήστε να περάσουν τρεις εβδομάδες. Μπορεί να κολλήσετε Covid στο μεταξύ», είπε.
Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι και αυτός, όπως όλοι μας, ανυπομονεί να δει ξανά τους αγαπημένους του. «Το εμβόλιο έφερε πολλές ελπίδες και είμαστε στο τελευταίο στάδιο της πανδημίας. Αλλά προς το παρόν, εμβολιασμένοι ή μη, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για λίγο καιρό ακόμα».
Αμφιλεγόμενο σχέδιο
Ο Βαν-Ταμ απάντησε και στους επικριτές του αμφιλεγόμενου σχεδίου δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία καθυστερεί τη χορήγηση της δεύτερης δόσης κατά εννέα εβδομάδες! Παρ’ όλες τις οδηγίες των εταιρειών που ανέπτυξαν τα εμβόλια, η Βρετανία προτίμησε να κάνει την πρώτη δόση σε όσο περισσότερους ευπαθείς πολίτες γίνεται, παρά να χορηγήσει τη δεύτερη δόση. Με αυτόν τον τρόπο, πολύ περισσότεροι θα έχουν λάβει την πρώτη δόση και ταυτόχρονα, 50% ανοσία –σύμφωνα με τις εταιρείες. Με τη δεύτερη δόση, όμως, η ανοσία φτάνει το 95%.
«Κάποιοι αμφισβητούν την επιλογή της Βρετανίας να χορηγήσουμε την πρώτη δόση όσο πιο γρήγορα σε όσο πιο πολλούς, κάτι που αυξάνει την αναμονή για τη δεύτερη δόση. Αλλά κανείς τους δεν λέει ποιος από τους ευπαθείς θα πρέπει να περιμένει καιρό για την πρώτη δόση ώστε κάποιος άλλος να κάνει τη δεύτερη;», έγραψε.
Και κατέληξε: «Τα εμβόλια μάς προσφέρουν την έξοδο από την πανδημία και την επιστροφή στη ζωή μας όπως την ξέραμε: να πίνουμε μία μπίρα πριν από το ματς της αγαπημένης μας ομάδας, να βρισκόμαστε με τους συγγενείς μας και να πηγαίνουμε σε γάμους με πολλούς καλεσμένους. Ολα αυτά θα επιστρέψουν! Αλλά για να γίνει αυτό, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρέπει να μειώσουμε τα κρούσματα άμεσα και να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News