1265
Η νέα πρωθυπουργός της χώρας -κατά παράδοση- λυγίζει και φιλά το χέρι της βασίλισσας Ελισάβετ | REUTERS/Dominic Lipinski/Pool

Η Βρετανία υποδέχεται τη νέα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2016, 20:45
Η νέα πρωθυπουργός της χώρας -κατά παράδοση- λυγίζει και φιλά το χέρι της βασίλισσας Ελισάβετ
|REUTERS/Dominic Lipinski/Pool

Η Βρετανία υποδέχεται τη νέα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2016, 20:45

Με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά αυστηρό πρόγραμμα που είχε οριστεί από το βράδυ της Τρίτης, η Τερέζα Μέι ορίστηκε νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας το απόγευμα της Τετάρτης. Δεσμεύτηκε να ηγηθεί μίας ενωμένης χώρας και να επικεντρωθεί σε πολιτικές που θα προωθήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας η ίδια είχε ανακοινώσει τα πρωτοκλασάτα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε ήταν αυτό του Φίλιπ Χάμοντ. Ο ίδιος είχε στην κατοχή του το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Η κυρία Μέι του ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Αμεσα λοιπόν, ο Τζορτζ Οζμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών, υπέβαλε την παραίτησή του και προς έκπληξη πολλών, δεν ανέλαβε κανένα υπουργείο στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, θερμός υπέρμαχος του Brexit, ο οποίος μάλιστα θεωρούταν φαβορί για τη διαδοχή του Κάμερον -μέχρι που αποσύρθηκε απρόσμενα από την κούρσα- ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, όπως σημείωσε δημοσιογράφος της Guardian, ο ίδιος δεν φαινόταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος όταν εξήλθε από την Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Το πρώτο γυναικείο όνομα που ανακοινώθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ, όπως είχαν προβλέψει αναλυτές, ήταν αυτό της Αμπερ Ραντ. Η ίδια η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση του Κάμερον, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή τη θέση της κυρίας Μέι. Υστερα γνωστοποιήθηκε ότι υπουργός Αμυνας θα παραμείνει ο Μάικλ Φάλον. Ενώ, δεδομένων των συνθηκών και των νέων εξελίξεων που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργήθηκε ένα νέο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου. Θα το επιβλέπει ο Λίαμ Φοξ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας από το 2010 μέχρι το 2011. Και το σημαντικότερο νέο υπουργείο που θα παίξει μεγάλο ρόλο τους επόμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ ονομάστηκε, φυσικά, το υπουργείο του Brexit ή της Εξόδου από την ΕΕ. Το αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, βετεράνος του Συντηρητικού Κόμματος, βουλευτής από το 1987, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εσωτερικών της χώρας για τα Ευρωπαϊκά Ζητήματα, από το 1994 μέχρι το 1997. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος εκφράζει την ευρωσκεπτικιστική τάση στο κόμμα των Συντηρητικών.

REUTERSStefan RousseauPool
Καλωσήλθατε στην Ντάουνινγκ Στριτ! Οι Μέι, Τερέζα και Φίλιπ, εισέρχονται στο νέο τους σπίτι (REUTERS/Stefan Rousseau/Pool)

Ασφαλώς για τις επιλογές των υπουργών ενημερώθηκε πρώτη απ’ όλους η βασίλισσα Ελισάβετ. Αλλωστε, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ορκίστηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα η κυρία Μέι. Επισκέφθηκε τη βασιλική οικία με τη συνοδεία του συζύγου της, Φίλιπ Μέι, για να παραλάβει το αξίωμα και να γίνει η δεύτερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα (ώρα τοπική) είχε επισκεφθεί το Παλάτι ο πρώην -πλέον- πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να υποβάλει την παραίτησή του. Με ένα σχόλιο στο Twitter, από τον λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας, γνωστοποιήθηκε ότι έγινε δεκτή η παραίτησή του. Για λίγα λεπτά της ώρας η χώρα έμεινε χωρίς κυβέρνηση. Μέχρι να φτάσει η κυρία Μέι, ντυμένη με ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα και ένα ζευγάρι λεοπάρ γόβες με χαμηλά τακούνια.

Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο γυναίκες, την 59χρονη Μέι και την 90χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν ιδιωτική. Τυπικά, η πρωθυπουργός καλείται να δεχθεί την προσφορά του μονάρχη για την πρωθυπουργία της χώρας. Υστερα, ο μονάρχης –στην προκειμένη η βασίλισσα- ζητά από τον νέο πρωθυπουργό να περιγράψει τα τα ευρύτερα σχέδια του ή της για τη διακυβέρνηση της χώρας.

2016-07-13T164404Z_115479990_LR1EC7D1AH6ER_RTRMADP_3_BRITAIN-EU
Το ζεύγος Μέι κατευθύνεται προς το Μπάκιγχαμ Πάλας, όπου τους περιμένει η βασίλισσα Ελισάβετ (REUTERS/Steve Parsons/Pool)

Οπως ανέφερε μετά, η νέα πρωθυπουργός δήλωσε στη βασίλισσα ότι ήθελε να αγωνιστεί για την ενότητα της χώρας και να διατηρήσει «την κληρονομιά που άφησε ο κ. Κάμερον» καταπολεμώντας την κοινωνική αδικία. Επανέλαβε αυτά που είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα: «Αν είσαι γεννημένος φτωχός, πεθαίνεις κατά μέσο όρο εννέα χρόνια νωρίτερα. Αν είσαι μαύρος αντιμετωπίζεσαι πολύ πιο αυστηρά από τη Δικαιοσύνη απ’ ότι ένας λευκός. Αν είσαι λευκός εργατικής τάξης, έχεις λιγότερες πιθανότητες να σπουδάσεις. Αν είσαι σε δημόσιο σχολείο έχεις λιγότερες δυνατότητες να αναδειχθείς στα τοπ επαγγέλματα που καταλήγουν συνήθως όσοι φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Αν υποφέρεις από προβλήματα ψυχικής υγείας, συχνά δεν βρίσκεις κανένα χέρι βοηθείας. Αν είσαι νέος, θα δυσκολευτείς περισσότερο από ποτέ να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι». Αυτά -παράλληλα με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ- είναι τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί ως αρχηγός του κράτους.

Και, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, η νέα πρωθυπουργός λύγισε και φίλησε τα χέρια της βασίλισσας. Ηταν η 13η φορά που όρισε πρωθυπουργό της χώρας η βασίλισσα Ελισάβετ.

Συγχαρητήρια από τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου

Ασφαλώς, αφότου επισημοποιήθηκε η πρωθυπουργία της κυρίας Μέι, η ίδια δέχθηκε ευχές από πολιτικούς αρχηγούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μέσω του Twitter. Ενας από τους ευρωπαίους εταίρους που έσπευσε να τη συγχαρεί και να στείλει ένα μήνυμα συνεργασίας ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας», έγραψε. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει δημιουργήσει μία νέα κατάσταση την οποία η Βρετανία και ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν σύντομα», τόνισε. «Προσβλέπω στη συνεργασία μας και ανυπομονώ να ακούσω τις προθέσεις σας σχετικά με το ζήτημα», πρόσθεσε με νόημα.

Ο αποχαιρετισμός του Κάμερον

Από το πρωί της Τετάρτης, μία μεταφορική εταιρεία ανέλαβε να αδειάσει το πρωθυπουργικό σπίτι από τα αντικείμενα της οικογένειας Κάμερον για να τα μεταφέρει στη νέα τους οικία στο Νότιγνκ Χιλ. Ο πρώην ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10 ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της οικίας και τη μασκότ Λάρι (ο γάτος) και βγήκε από την είσοδο του σπιτιού για τελευταία φορά μαζί με την οικογένειά του για να δώσει την τελευταία ομιλία του ως πρωθυπουργού στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, συναδέλφους και περαστικούς. Ο κ. Κάμερον χαρακτήρισε την πρωθυπουργία του ως «τη μεγαλύτερη τιμή της ζωής του». Σημείωσε ότι «δεν ήταν εύκολο το ταξίδι». Παραδέχθηκε ότι «δεν πέτυχαν όλες οι αποφάσεις του» αλλά ότι «πιστεύει ότι σήμερα, η χώρα είναι πολύ πιο δυνατή». Εδειξε την ανθρώπινη πλευρά του –αφού αποδεσμεύτηκε από τις υποχρεώσεις του- λέγοντας ότι «οι πολιτικοί μιλάνε για πολιτική αλλά τελικά όλα γυρίζουν γύρω από τις ζωές των ανθρώπων».

2016-07-13T155144Z_599613586_LR1EC7D181XB1_RTRMADP_3_BRITAIN-EU
Οι Κάμερον για τελευταία φορά έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ (REUTERS/Stefan Wermuth)
Ωρα του (πρώην) πρωθυπουργού

Την τελευταία ημέρα του ως πρωθυπουργός ο Κάμερον ήταν ιδιαίτερα εύθυμος. Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε και θα συμμετείχε για τελευταία φορά σε ένα από τα αγαπημένα του καθήκοντα, την Ωρα του Πρωθυπουργού. Γι’ αυτό φρόντισε να είναι ιδιαίτερα «αστείος» και ζωηρός. Δήλωσε ότι οι «καβγάδες» ανάμεσα στα κόμματα, που πραγματοποιούνται κατά παράδοση κάθε Τετάρτη στο εσωτερικό της Βουλής των Κοινοτήτων, θα του λείψουν. «Θα παρακολουθώ τις αντιλογίες από τους πίσω πάγκους. Θα μου λείψει ο βρυχηθμός του πλήθους, θα μου λείψουν τα καρφιά της αντιπολίτευσης», δήλωσε.

Συνεχάρη τη διάδοχό του και επεσήμανε ότι η ίδια είναι πολύ σκληρή διαπραγματευτής, κάτι που θα φανεί πολύ χρήσιμο για τη χώρα τους επόμενους μήνες. Κλείνοντας, εκτόξευσε μία ατάκα που φυσικά είχε επεξεργαστεί από πριν: «κάποτε ήμουν εγώ το μέλλον».

Parliament TVHandout via REUTERS
Οι βουλευτές κάθε κόμματος χειροκροτούν τον κ. Κάμερον μετά την Ωρα του Πρωθυπουργού (Parliament TV Handout via REUTERS)

Οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι πολιτικοί των κομμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων τον αποχαιρέτησαν με ένα θερμό χειροκρότημα . Η μία πλευρά, των κυβερνώντων Συντηρητικών σηκώθηκε όρθια, η άλλη πλευρά, των αντιπολιτευόμενων Εργατικών χειροκρότησε από τα καθίσματα. Και βέβαια τα μέλη του κόμματός του αναγνώρισαν τη σημαντική συνεισφορά του στις συναντήσεις. Τις έκανε διασκεδαστικές –παρότι δεν είναι αυτός ο σκοπός του θεσμού- «φέρνοντας έξυπνο χιούμορ και φινέτσα», όπως δήλωσε ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, Κεν Κλαρκ.

Ασφαλώς δεν του χάιδεψαν όλοι τα αυτιά. Η βουλευτής του σκωτσέζικου εθνικιστικού SNP δήλωσε ότι ο κ. Κάμερον είναι υπεύθυνος για «αθέτηση δεσμεύσεων, για το Brexit, και για την πιθανή ανανέωση όπλων μαζικής καταστροφής στο Κλάιντ της Σκωτίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...