242
Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου μαχητικού αεροσκάφους, Tempest | Royal Air Force

Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία κατασκευάζουν το νέο μαχητικό αεροσκάφος τεχνητής νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 10:27
Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου μαχητικού αεροσκάφους, Tempest
|Royal Air Force

Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία κατασκευάζουν το νέο μαχητικό αεροσκάφος τεχνητής νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 10:27

Το νέο υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάζουν από κοινού Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία, παρουσίασε ο Ρίσι Σούνακ, την Παρασκευή.

Το μαχητικό Tempest, που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Βρετανία και θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Το αεροσκάφος θα τεθεί σε χρήση στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και θα αντικαταστήσει το Eurofighter Typhoon της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο την κατασκευή ενός μαχητικού που θα χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθά τον πιλότο σε δύσκολες καταστάσεις.

Θα μπορεί επίσης να πετά χωρίς την καθοδήγηση του πιλότου αν χρειαστεί, ενώ θα διαθέτει και υπερηχητικούς πυραύλους.

Βέβαια, η κατασκευή του είναι εξαιρετικά δαπανηρή, σημειώνει το BBC, για αυτό και η Βρετανία αναζητεί εταίρους. Η Ιταλία ήδη δήλωσε συμμετοχή και η προσθήκη της Ιαπωνίας θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για το Λονδίνο, καθώς ενισχύονται οι δεσμοί των δύο χωρών σε μία περίοδο αυξημένης επιθετικότητας από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα στον Ειρηνικό.

Η συνεργασία επιτρέπει τον επιμερισμό της τεχνογνωσίας και του κόστους, αλλά και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και στις τρεις χώρες.

Το Λονδίνο αναμένει την συμμετοχή και άλλων χωρών.

Αντίστοιχα προγράμματα κόστους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν ξεκινήσει από κοινού Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, καθώς και οι ΗΠΑ.

«Η συμμαχία με την Ιταλία και την Ιαπωνία καθιστά σαφές ότι η ασφάλεια των περιοχών του Ευρωατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού είναι στενά συνδεδεμένη», δήλωσε ο Σούνακ, επισκεπτόμενος την αεροπορική βάση Κονινγκσμπέι  στην ανατολική Αγγλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...