Η Βρετανία, κυρίως η Αγγλία και η Ουαλία, πλήττεται από επιδημία κλοπών σε καταστήματα, με πρώτο στη σχετική λίστα το πολύβουο Λονδίνο. Οι λόγοι για την παρόξυνση του νοσηρού φαινομένου είναι δύο, όπως λένε τα τοπικά και διεθνή media. O πρώτος αφορά το υψηλό κόστος ζωής –κάτι που από μόνο του δεν δικαιολογεί το μακρύ χέρι, διότι τι να πούνε άλλες χώρες;–, ενώ ο δεύτερος αφορά την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας.
Η κατάσταση αυτή ενέπνευσε τον ανταποκριτή της Corriere della Sera στο Λονδίνο: «‘‘Αναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο’’ τραγουδούσαν κάποτε οι Sex Pistols, και αυτή η προφητεία έχει γίνει πραγματικότητα πλέον, με την έννοια ότι εμπεδώθηκε η ατιμώρητη κλοπή, ‘‘η επιδημία κλοπών σε καταστήματα’’ όπως λένε οι ντόπιοι, η οποία κοστίζει στην οικονομία πάνω από ένα δισεκατομμύριο ετησίως».
Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι Βρετανοί είναι εντυπωσιακά. Στα βιβλία συμβάντων η αστυνομία έχει καταχωρίσει για το 2023 περίπου 1.000 κλοπές καταστημάτων την ημέρα, κάτι που συνιστά αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου, έγραψε ο ανταποκριτής. Οι ίδιοι οι μαγαζάτορες δίνουν τα δικά τους στοιχεία, έτι εντυπωσιακότερα. Οι εμπορικές ενώσεις ανεβάζουν τον αριθμό των κλοπών σε καταστήματα λιανεμπορίου σε 8 εκατομμύρια ετησίως!
To θέμα είναι ότι τα περιστατικά κλοπών στο αγγλικό λιανεμπόριο συνοδεύονται από βίαιες επιθέσεις των κλεφτών στους εμποροϋπαλλήλους και στους μαγαζάτορες. Μάλιστα, οι πλέον θρασείς και αποκτηνωμένοι επισκέπτονται τα θύματά τους και δεύτερη και τρίτη φορά μέσα στην ίδια ημέρα!
Κάποιοι από τους μαγαζάτορες που έχουν μιλήσει στα αγγλικά media επισήμαναν ότι οι κλέφτες εισβάλλουν με άδεια σακιά τα οποία γεμίζουν με κλοπιμαία: βουτάνε από καφέδες μέχρι κρασιά και καθαριστικά, με σκοπό τη μεταπώλησή τους. Οι άνθρωποι μιλούν για οργανωμένες λεηλασίες και όχι για απλές κλοπές.
Ο πρωθυπουργός των Τόρις, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η συγκεκριμένη μάστιγα, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξ Τσαλκ έκανε μια περίεργη δήλωση: είπε ότι σκέφτεται να αλλάξει τον νόμο με σκοπό να περιοριστούν οι φυλακίσεις για τις περιπτώσεις έκτισης μικρών ποινών. Η Daily Mail έγραψε ότι «κατ’ αυτόν τον τρόπο μάλλον θα αποφεύγουν τη φυλάκιση χιλιάδες κλέφτες».
Η Corriere θύμισε ότι «οι διαστάσεις του φαινομένου αποκαλύφθηκαν σε όλη τους τη σφοδρότητα τον Αύγουστο, όταν εκατοντάδες παιδιά, συνεννοημένα μέσω του ΤikTok, εισέβαλαν σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών στην Oxford Street με σκοπό να το λεηλατήσουν χωρίς να υποστούν συνέπειες». Εγραψε, επίσης, ότι πολλοί αποδίδουν το φαινόμενο στη φτώχεια, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που «καταγγέλλουν την πλήρη αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News