401
Οι νέοι της Βρετανίας δεν θα εμβολιαστούν με το προϊόν της AstraZeneca | REUTERS/Yves Herman

Βρετανία: Δεν θα εμβολιάζονται με AstraZeneca οι νέοι

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 19:10
Οι νέοι της Βρετανίας δεν θα εμβολιαστούν με το προϊόν της AstraZeneca
|REUTERS/Yves Herman

Βρετανία: Δεν θα εμβολιάζονται με AstraZeneca οι νέοι

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 19:10

Επειτα από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA) σχετικά με τις δυνητικές επιπλοκές από τον εμβολιασμό με το αντικορονοϊκό σκεύασμα της AstraZeneca, στη Βρετανία οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στους νέους Βρετανούς τουλάχιστον, σε όσους έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών, στο εξής θα χορηγείται άλλο εμβόλιο – «εναλλακτικό», όπως είπαν.

Ως προϋπόθεση της χορήγησης του «εναλλακτικού» σκευάσματος ορίστηκε η διαθεσιμότητά του και η καλή υγεία όσων προτίθενται να εμβολιαστούν.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη επειδή ο κίνδυνος στους νέους είναι «ελαφρώς μεγαλύτερος» σε σύγκριση με τους πιο ηλικιωμένους. Αλλά η επικινδυνότητα αυτή εξισορροπείται από το γεγονός ότι οι πιο ηλικιωμένοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αν νοσήσουν από τον κορονοϊό.

Σαν απάντηση στον εύλογο θόρυβο που σηκώθηκε, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να προσθέσει πινελιές ψυχραιμίας λέγοντας ότι το προϊόν της εταιρείας AstraZeneca «είναι ασφαλές».

Αυτό ανέφερε σε δημοσιογράφους στην Κορνουάλη, και η δήλωσή του αναπαρήχθη μέσω Twitter.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον είπε ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν πάντα οι ιατροί, τους οποίους και η κυβέρνηση και ο κόσμος οφείλουν να ακούνε με προσοχή. Η διάθεση του εμβολίου θα συνεχιστεί, με τους προαναφερθέντες νέους όρους.

«Νομίζω ότι το κρίσιμο πράγμα είναι να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι επιστήμονες, οι ιατροί. Αυτοί θα καθορίσουν τα πράγματα. Εμείς θα συνεχίσουμε τη διάθεση του εμβολίου, προφανώς όμως θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα όσα έχουν να πουν.

»Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ώστε να αποκλίνουμε από τον οδικό χάρτη μας. Το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Κατόπιν ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε τα οφέλη που προέκυψαν από τη χρήση του προϊόντος της AstraZeneca, όπως είναι «η μείωση του αριθμού των θανόντων και των νοσηλευόμενων» (από κορονοϊό). Ο Τζόνσον είπε ότι «είναι σημαντικό» να λάβουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη.

Ο  Guardian μπήκε στον πειρασμό να σχολιάσει όσα είπε ο Τζόνσον, με τον εξής τρόπο: «Οι ειδικοί της επικοινωνίας αναρωτιούνται γιατί ο Τζόνσον σπεύδει να μιλήσει τη στιγμή που οι επιστήμονες πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου. Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα σχόλια για τη δημόσια υγεία έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία όταν γίνονται από ειδικούς και όχι από πολιτικούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...