396
Δύο νοσηλεύτριες στην Βρετανία κάνουν εμβόλια στα σπίτια ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες | REUTERS/Carl Recine

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για να βρεθεί ο άνθρωπος που έφερε στη χώρα τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 17:27
Δύο νοσηλεύτριες στην Βρετανία κάνουν εμβόλια στα σπίτια ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
|REUTERS/Carl Recine

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για να βρεθεί ο άνθρωπος που έφερε στη χώρα τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 17:27

Εκκληση απηύθυναν οι βρετανικές αρχές για να βρεθεί  το πρόσωπο το οποίο εισήγαγε στη χώρα τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, η οποία ενδεχομένως αντιστέκεται στα εμβόλια περισσότερο από τα άλλα γνωστά στελέχη.

Η παραλλαγή P.1, που εμφανίσθηκε στο Μανάους, στη βόρεια Βραζιλία, έχει ήδη ανιχνευθεί σε τρεις ανθρώπους στη Σκωτία και σε τρεις άλλους στην Αγγλία, ένας από τους οποίους δεν μπορεί να εντοπισθεί, επειδή δεν ανέφερε στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας στο έντυπο που συνδέεται με το διαγνωστικό τεστ.

«Εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε αυτό το πρόσωπο», δήλωσε στο BBC ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα εμβόλια, Ναντίμ Ζαχάουι, ζητώντας να δώσουν το παρών στις αρχές όλοι όσοι έκαναν διαγωνιστικό τεστ στις 12 και 13 Φεβρουαρίου και δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε εξάλλου πως μια «ενισχυμένη εκστρατεία διαγνωστικών τεστ» θα πραγματοποιηθεί στο Γκλόστερσαϊρ (νότια Αγγλία), όπου εντοπίσθηκαν τα δύο άλλα κρούσματα της παραλλαγής P.1.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, οι αφίξεις από τη Νότια Αμερική έχουν απαγορευθεί, εκτός αν πρόκειται για κατοίκους Βρετανίας, οι οποίοι μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Καθώς όσοι έφεραν τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη έφθασαν από το Σάο Πάολο με πτήση που πέρασε από τη Ζυρίχη, η βρετανική αντιπολίτευση καταγγέλλει ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου στα σύνορα.

Ενώ η Αγγλία ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τα σχολεία της την ερχόμενη εβδομάδα, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως το μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία είναι πιθανό να μπορεί να αντιστέκεται καλύτερα στα εμβόλια, σε σχέση με την μετάλλαξη που επικρατεί τώρα στη χώρα, η οποία εμφανίσθηκε το φθινόπωρο στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε πως υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά όχι πανικού. Η παραλλαγή «δεν εξαφανίζει κάθε ανοσία», είπε, αλλά καθιστά «τα εμβόλια πολύ λιγότερο ισχυρά», κάτι που σίγουρα κάνει «τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα».

Η Σούζαν Χόπκινς μιλάει στους δημοσιογράφους

Η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος στο NHS και ειδική στις μεταλλάξεις, είπε στους Times ότι είναι σημαντικό να βρεθεί το έκτο πρόσωπο- φορέας του βραζιλιάνικου στελέχους, πριν ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα. Η ίδια δήλωσε αισιόδοξη ότι δεν θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη διασπορά του κορονοϊού, αν ληφθούν τα ίδια μέτρα με αυτά που περιόρισαν στο ελάχιστο το νοτιοαφρικανικό στέλεχος στη Βρετανία. Το ρίσκο όμως θα μεγαλώνει, παραδέχθηκε, όσο χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, από τις 8 Μαρτίου και μετά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...