Δύο πληροφορίες που βγήκαν μέσα από τους καπνούς του πολέμου στην Ουκρανία και είναι πολλαπλώς ενδιαφέρουσες προέβαλαν μεγάλα Δυτικά Μέσα όπως οι New York Times και το BBC: η πρώτη είναι εντυπωσιακή και αφορά «τις τουλάχιστον 500 Ουκρανές» που αυτή τη στιγμή εγκυμονούν για λογαριασμό αλλοδαπών ζευγαριών, ενώ η δεύτερη τα δεκάδες νεογέννητα που προέκυψαν από αυτήν τη διαδικασία και διαβιούν σε υπόγεια καταφύγια του Κιέβου.
Χωρίς νύξεις για την προσφορά του ουκρανικού συστήματος παρένθετης μητρότητας (το οποίο επιτρέπει τη ζήτηση των σχετικών υπηρεσιών από το εξωτερικό), τα ρεπορτάζ εστίασαν στα αποτελέσματά του σε συνθήκες πολέμου: «Αυτά τα μωρά ζουν σε υπόγεια, σε ένα καταφύγιο στο Κίεβο, και τα φροντίζουν ντόπιες νοσοκόμες. Είναι 21 νεογέννητα που είδαν το φως της ημέρας από παρένθετες μητέρες, Ουκρανές, και παγιδεύτηκαν στις πολεμικές συνθήκες». Μάλιστα το BBC δημοσιοποίησε ένα βίντεο με βρέφη που είναι ξαπλωμένα το ένα δίπλα στο άλλο και δείχνουν υγιή και φροντισμένα.
«Είναι τρομερό να βρίσκονται εδώ», δήλωσε η Οξάνα Μαρτινένκο, μία από τις νοσοκόμες που εκτελεί χρέη βρεφοκόμου στο μπούνκερ. «Τα παιδάκια είναι τόσο αβοήθητα… Δεν μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε… Δεν φταίνε αυτά που βρίσκονται εδώ, δεν φταίνε που οι γονείς τους δεν μπορούν να έρθουν να τα πάρουν».
Η σχετική αναφορά της Corriere della Sera στο θέμα επικέντρωσε στον «Λέοναρντ», δηλαδή σε ένα βρέφος, αβάφτιστο βέβαια, το οποίο θα μεταφέρουν στη Γερμανία οι γονείς του, οι δότες του γενετικού υλικού από το οποίο προήλθε. «Είναι ο πιο τυχερός από όλα τα νεογέννητα». Και είναι τυχερός επειδή οι γονείς του κατάφεραν να φθάσουν στο Κίεβο. Η γυναίκα που συνέβαλε στη γέννησή του με τα ωάριά της, ονόματι Χέκα, είπε ότι «εδώ συμβαίνουν φριχτά πράγματα, θέλουμε να τον πάμε εκεί όπου θα νιώσει ασφάλεια».
Αυτή και ο σύζυγός της, ο Γκέρχαρντ, ταξίδεψαν 12 ώρες μέχρι να φθάσουν στην ουκρανική πρωτεύουσα. «Ρισκάραμε τη ζωή μας για να έρθουμε να τον πάρουμε», δήλωσε ο Γκέρχαρντ, «και κάποτε ίσως του πούμε τι συνέβη». Σε αυτόν τον όμιλο των 21 βρεφών από παρένθετες μητέρες μπορεί να προστεθούν και άλλα 19 νεογέννητα που βρίσκονται σε άλλο καταφύγιο όπως έγραψαν οι ΝΥΤ. Και, στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει πόσα άλλα ενδεχομένως υπάρχουν ή πρόκειται άμεσα να γεννηθούν.
Το γραφειοκρατικό πλαίσιο που αφορά την παράδοση-παραλαβή των μωρών από τη διαδικασία της παρένθετης κύησης και τεκνοποιίας σχολίασε το ιταλικό Μέσο: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η δυσκολία της μετάβασης των γονέων στην Ουκρανία ώστε να παραλάβουν τα παιδιά, αλλά και το σχεδόν ανέφικτο της λήψης των πιστοποιητικών που βεβαιώνουν τη γέννηση και την εθνικότητα των βρεφών».
Συγχρόνως η Corriere γνωστοποίησε ότι «αρκετοί» Ιταλοί και Ιταλίδες βρίσκονται στην ίδια θέση με το προαναφερθέν ζεύγος από τη Γερμανία, ωστόσο δεν έχουν βρει τρόπο να παραλάβουν τα μωρά τους και ανησυχούν. Συνεπώς «τα πρότζεκτ της ουκρανικής παρένθετης μητρότητας περνούν δύσκολες ημέρες». Και κατέληξε: «Υπάρχουν 14 πρακτορεία παρένθετης μητρότητας στην Ουκρανία, εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι η Biotexcom».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News