449
Αεροφωτογραφία αποκαλύπτει μια πλημμυρισμένη γειτονιά στην πόλη Κανόας, στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ | REUTERS/Diego Vara

Βραζιλία: Βιβλική καταστροφή προκάλεσαν οι πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 18:53
Αεροφωτογραφία αποκαλύπτει μια πλημμυρισμένη γειτονιά στην πόλη Κανόας, στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ
|REUTERS/Diego Vara

Βραζιλία: Βιβλική καταστροφή προκάλεσαν οι πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 18:53

Οι κάτοικοι της νότιας Βραζιλίας είναι ακόμα σοκαρισμένοι από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες έχουν αφήσει τμήματα της περιοχής βυθισμένα κάτω από το νερό. Οι πλημμύρες αυτές είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ την πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, λένε αξιωματούχοι στο BBC.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 130 αγνοούνται. Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί και τα σωστικά συνεργεία πασχίζουν για να τους προμηθεύσουν με πόσιμο νερό.

Ημέρες καταρρακτώδους βροχής προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και βύθισαν ολόκληρες πόλεις κάτω από το νερό. Η πρωτεύουσα του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, το Πόρτο Αλέγκρε, είναι μεταξύ των πληγέντων. Η πόλη των 1,3 εκατ. κατοίκων έχει αποκοπεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την υπόλοιπη χώρα εξαιτίας των πλημμυρών.

Υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού της δεν έχει πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, αφού πέντε από τις έξι μονάδες επεξεργασίας νερού της πόλης έπαψαν να λειτουργούν. Η Σούζαν, μια βρετανίδα κάτοικος του Πόρτο Αλέγκρε, λέει ότι οι άνθρωποι στην πόλη «δεν είχαν βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο».

«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους. Τώρα δεν έχουμε νερό πουθενά» αναφέρει σε φωνητικό μήνυμα που έστειλε στο BBC. «Η πεθερά μου είναι 90 ετών και χρειάστηκε να τη μεταφέρουν οι διασώστες. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει εδώ».

Κάτοικοι πλημμυρισμένων περιοχών μαζεμένοι σε ένα γυμναστήριο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο, στην πόλη Γκουαΐμπα της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ (REUTERS/Amanda Perobelli)

Ο δήμαρχος της πόλης έχει μεριμνήσει για πόσιμο νερό και οι υπάλληλοι της πόλης μοιράζουν νερό σε βυτιοφόρα. Το έργο των ομάδων βοήθειας και διάσωσης, όμως, παρεμποδίζεται από εγκληματικές συμμορίες που κλέβουν τις βάρκες τους. «Τα τζετ σκι και τα σπίτια λεηλατούνται. Αυτό είναι λυπηρό και πρέπει να καταδικαστεί» δήλωσε εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας.

Οι αρχές της πόλης καλούν όποιον έχει «οποιοδήποτε είδους σκάφος» να το θέσει στη διάθεση των ομάδων έκτακτης ανάγκης, καθώς χιλιάδες κάτοικοι περιμένουν να διασωθούν από γειτονιές που έχουν αποκοπεί από το νερό. Ο Αλεξάντερ Ράμος, ένας κάτοικος της πόλης, είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του, καθώς «τα πάντα είχαν παρασυρθεί από την πλημμύρα».

«Περιμέναμε όσο μπορούσαμε, μέχρι που ήρθε ο στρατός και έσωσε εμάς και τα σκυλιά μας» πρόσθεσε ο Ράμος. Κάποιες οικογένειες φεύγουν από την πόλη με τα πόδια. «Είμαστε χωρίς φαγητό εδώ και τρεις ημέρες» λέει ένας άνδρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Είμαι με ανθρώπους που δεν γνωρίζω καν – δεν ξέρω πού είναι η οικογένειά μου».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, 155.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Ο κυβερνήτης της περιοχής έχει προειδοποιήσει ότι οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις θα επαναληφθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Η νότια Βραζιλία προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα καταστροφών από πλημμύρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...