Τις σειρήνες συναγερμού ενεργοποίησαν οι αρχές της Πετρόπολης, στη Βραζιλία, για να απομακρύνουν τους κατοίκους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων.
Οι νεκροί από τις τρομακτικές πλημμύρες και κατολισθήσεις των προηγούμενων ημερών έφτασαν τους 117, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.
Οι αρχές προειδοποίησαν ότι μπορεί να εκδηλωθούν νέες σφοδρές βροχοπτώσεις, δύο ημέρες μετά την καταστροφή.
Οι κάτοικοι αρκετών συνοικιών της πόλης των 300.000 κατοίκων, σε ορεινή περιοχή 60 χιλιόμετρα βόρεια από το Ρίο ντε Ζανέιρο, κλήθηκαν με τις σειρήνες συναγερμού και με SMS να αναζητήσουν καταφύγιο στα σπίτια συγγενών τους ή σε κέντρα υποδοχής, «εξαιτίας του όγκου της βροχής που πέφτει στην πόλη και θα συνεχιστεί, με μέτρια ως ισχυρή ένταση, τις επόμενες ώρες», εξήγησε η τοπική Πολιτική Προστασία.
Τουλάχιστον δύο δρόμοι έκλεισαν και οι κάτοικοί τους απομακρύνθηκαν έπειτα από κατολίσθηση «όγκου βράχων», χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός.
Οι νέες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν 48 ώρες αφότου οι δρόμοι αυτού του τουριστικού θερέτρου, μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης, που κατέστρεψαν σπίτια και παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία, κάποια από τα οποία με επιβάτες.
Ενώ οι κηδείες θυμάτων διαδέχονταν η μία την άλλη στο δημοτικό νεκροταφείο, διασώστες και εθελοντές συνέχιζαν την Πέμπτη να ψάχνουν τους όγκους λάσπης και συντριμμιών, με την ελπίδα να εντοπίσουν αγνοούμενους ζωντανούς, που όμως αρχίζει να σβήνει όσο περνούν οι ώρες.
«Δυστυχώς, θα είναι δύσκολο να βρούμε επιζήσαντες. Με δεδομένη την κατάσταση, είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατον, όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον για να παραδώσουμε τα πτώματα στις οικογένειες», ανέφερε ο εθελοντής Λουσιάνου Γκονσάλβες.
«Πρέπει να παίρνουμε πολλές προφυλάξεις, επειδή υπάρχουν ακόμη περιοχές κινδύνου» που απειλούνται από κατολισθήσεις, πρόσθεσε.
Περίπου 500 άνδρες της πυροσβεστικής, με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών, συμμετέχουν στις έρευνες.
Ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι σαφής. Μόλις 41 πτώματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, κατέστη δυνατόν να αναγνωριστούν μέχρι χθες. Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για 116 αγνοούμενους. Η εισαγγελία είχε αναφερθεί σε 35.
Υπαξιωματικός της χωροφυλακής, που συμμετέχει εθελοντικά στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, κατάφερε να σώσει έναν μικρό σκύλο από τα συντρίμμια σπιτιού ψηλά σε έναν λόφο.
«Ηταν τρομοκρατημένος, προσπάθησε ακόμα και να με δαγκώσει όταν έφθασα εκεί. Υπερασπιζόταν την περιοχή του, ήξερε ότι τα αφεντικά του ήταν θαμμένα από κάτω, στη λάσπη», εξήγησε ο αστυνομικός.
Την Πέμπτη, περίπου 850 άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής, κυρίως δημόσια σχολεία.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο αναμένεται να πάει στην Πετρόπολη την Παρασκευή, αφού επιστρέψει στη Βραζιλία, για να επιθεωρήσει από αέρος τις ζώνες που υπέστησαν την καταστροφή.
Ρεκόρ βροχόπτωσης και κλιματική αλλαγή
Στην περιοχή σημειώθηκε μέσα σε μερικές ώρες, την Τρίτη, βροχόπτωση περίπου ίση σε όγκο με αυτή που κατά μέσον όρο καταγράφεται όλον τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία MetSul.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Κλαούντιο Κάστρο, ανέφερε ότι επρόκειτο για «τις χειρότερες βροχές από το 1932».
Η Βραζιλία έχει δοκιμαστεί αυτή την περίοδο των βροχών από εξαιρετικά φονικά καιρικά φαινόμενα –στις πολιτείες Μπαΐα (βορειοανατολικά), Μίνας Ζεράις και Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά)– τα οποία οι ειδικοί συνδέουν με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Με την κλιματική αλλαγή, ο κίνδυνος ακραίων φαινομένων αυξάνεται, τονίζουν επιστήμονες. Οι βροχές, που συνδυάζονται στη Βραζιλία με τη συχνά ταχύτατη και χωρίς τον σωστό σχεδιασμό αστικοποίηση, ευνοούν τις φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Τον Ιανουάριο του 2011, πάνω από 900 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις ορεινές περιοχές της πολιτείας Ρίο ντε Ζανέιρο, εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων σε αχανή έκταση που περιλάμβανε την Πετρόπολη και τις γειτονικές πόλεις Νόβα Φριμπούργκο, Ιταϊπάβα και Τερεσόπολη.
Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής της Τρίτης έχει ξεπεράσει αυτόν του 2011 στην Πετρόπολη, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 73 άνθρωποι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News