392
Από την κινητοποίηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας για τη σύλληψη του πρώην βουλευτή | Τwitter

Βραζιλία: Πρώην βουλευτής άνοιξε πυρ και πέταξε χειροβομβίδες σε αστυνομικούς – δύο τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 09:08
Από την κινητοποίηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας για τη σύλληψη του πρώην βουλευτή
|Τwitter

Βραζιλία: Πρώην βουλευτής άνοιξε πυρ και πέταξε χειροβομβίδες σε αστυνομικούς – δύο τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 09:08

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στη Βραζιλία, πρώην βουλευτής –υποστηρικτής του προέδρου Μπολσονάρου– άνοιξε πυρ και πέταξε χειροβομβίδες κατά αστυνομικών προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη!

Το περιστατικό, με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή Χομπέρτου Τζέφερσον, σημειώθηκε στην πόλη Λεβί Γκασπάριαν (πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, νοτιοανατολικά) και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ομοσπονδιακών αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί κλήθηκαν να τον συλλάβουν κατ’ εντολή του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF), επειδή παραβίασε τους όρους της κατ’ οίκον κράτησής του, «ανεβάζοντας» σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο όπου εξύβριζε την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Κάρμεν Λούσια.

Πρόσφατα ο Τζέφερσον είχε χαρακτηρίσει «μάγισσα» και «πόρνη» την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, με αφορμή αποφάσεις της για την εκλογική διαδικασία και την προβολή των υποψηφίων στα μέσα ενημέρωσης.

Το βράδυ της Κυριακής αντέδρασε στη σύλληψή του, προβάλλοντας αντίσταση στους αστυνομικούς με «πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά». Δύο εξ αυτών «τραυματίστηκαν από τα θραύσματα χειροβομβίδας που πέταξε», ανέφερε η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την PF, ο πρώην βουλευτής συνελήφθη τελικά έπειτα από «εντατική διαπραγμάτευση», ενώ όπως έκανε γνωστό, πλέον είναι σε εξέλιξη έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τον πρώην βουλευτή, τονίζοντας μέσω Twitter ότι «οποιοσδήποτε ανοίγει πυρ εναντίον αστυνομικού πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κακοποιό στοιχείο». «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στο επεισόδιο αυτό», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, όμως, επέκρινε τις δικαστικές έρευνες σε βάρος του πρώην βουλευτή, διότι, όπως υποστήριξε, διενεργούνται «χωρίς καμία συνταγματική βάση» και έδωσε εντολή να σπεύσει επιτόπου ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του.

Κατά τα άλλα, επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Χομπέρτου Τζέφερσον, ο οποίος το 2020 δήλωσε πως ο πρόεδρος είναι «στενός φίλος του». Αρνήθηκε επίσης ότι έχει φωτογραφηθεί πλάι στον πρώην βουλευτή, ωστόσο αρκετά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν κοινές φωτογραφίες τους και στιγμιότυπα όταν ο άλλοτε λοχαγός του στρατού αναλάμβανε την εξουσία το 2019.

Οι επιθέσεις εναντίον «της Κάρμεν Λούσια δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από οποιονδήποτε σέβεται τη δημοκρατία. Δημιουργούν (…) βία στην κοινωνία. (Δημιουργούν) μηχανή καταστροφής των δημοκρατικών αξιών. Γεννούν συμπεριφορές όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα», σχολίασε από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο αντίπαλος του Μπολσονάρου (και φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, εκφράζοντας με τη σειρά του την αλληλεγγύη του στους τραυματισμένους αστυνομικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...