443
«Πόσοι ακόμα θάνατοι μέχρι την αποπομπή;», αναγράφεται στον τοίχο πολυκατοικίας στο Σάο Πάολο, δίπλα στη φωτογραφία του Μπολσονάρο, την Παρασκευή | REUTERS/Amanda Perobelli

Βραζιλία: Αρχισαν οι εμβολιασμοί αλλά ερήμην του αρνητή Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 15:50
«Πόσοι ακόμα θάνατοι μέχρι την αποπομπή;», αναγράφεται στον τοίχο πολυκατοικίας στο Σάο Πάολο, δίπλα στη φωτογραφία του Μπολσονάρο, την Παρασκευή
|REUTERS/Amanda Perobelli

Βραζιλία: Αρχισαν οι εμβολιασμοί αλλά ερήμην του αρνητή Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 15:50

Θρηνώντας 209.000 νεκρούς από κορονοϊό και εν μέσω έντονων διαμαρτυριών κατά του Ζαΐχ Μπολσονάρο για την αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας, η Βραζιλία υποδέχθηκε με ανακούφιση την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα.

Η αρχή έγινε με μία νοσηλεύτρια στο Σάο Πάολο. Η χώρα έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Οξφόρδης/AstraZeneca και του κινεζικού Sinovac.

Ο Ζοάο Ντόρια, ο συντηρητικός κυβερνήτης του Σάο Πάολο και όχι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ήταν αυτός που παρέστη στον πρώτο εμβολιασμό, καθώς η δική του πολιτεία και όχι η χώρα, πρωτοστάτησε στη συμφωνία με την Sinovac.

Τα εμβόλια της Οξφόρδης έχουν καθυστερήσει και ο Μπολσονάρο έχασε έτσι την ευκαιρία να είναι αυτός που θα εγκαινιάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ντόρια, που αναμένεται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρώην πολιτικό του σύμμαχο, για την αντιεπιστημονική του στάση στην πανδημία. Ο Μπολσονάρο είχε αναφερθεί στον κορονοϊό ως μία μικρή γρίπη.

Κατά τον πρώτο εμβολιασμό, ο Ντόρια δήλωσε ότι πρόκειται για τον θρίαμβο της επιστήμης και της ζωής ενάντια στους αρνητές και σε όσους προτιμούν τη δυσωδία του θανάτου από την αξία και την απόλαυση της ζωής.

«Ας είναι αυτό ένα μάθημα στους αρνητές, σε αυτούς που δεν έχουν ενσυναίσθηση, που δεν έχουν αγάπη στην καρδιά τους, που δείχνουν απέχθεια για τη ζωή και παίρνουν αποστάσεις από την πραγματικότητα στη χώρα μας που υποφέρει», είπε ο Ντόρια.

«Ο Μπολσονάρο και η ανικανότητα της κυβέρνησής του έχει καταφέρει ένα θανατηφόρο χτύπημα στη Βραζιλία», πρόσθεσε.

Η νοσηλεύτρια Μόνικα Κάλαζανς πανηγυρίζει γιατί είναι η πρώτη στη Βραζιλία που εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό και δίπλα της, ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Ζοάο Ντόρια, χειροκροτά – REUTERS/Amanda Perobelli

Ο υπουργός Υγείας του Μπολσονάρο, αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, επιτέθηκε στον Ντόρια για το «επικοινωνιακό του σόου», όπως είπε.

«Ο μόνος μας στόχος τώρα είναι να σώσουμε ζωές και όχι να προωθήσουμε τους εαυτούς μας», είπε ο Εδουάρδο Παζουέλο, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα των εμβολιασμών ξεκινά την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο έχει κατηγορηθεί και για την καθυστέρησή της στους εμβολιασμούς, καθώς οι γείτονες χώρες, Αργεντινή, Χιλή και Μεξικό, έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Μπολσονάρο έχει δηλώσει ότι αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του κινεζικού εμβολίου και ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Πολιτικοί ηγέτες και αντίπαλοι του προέδρου από όλη τη χώρα χαιρέτησαν την έναρξη των εμβολιασμών στο Σάο Πάολο. Ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μπολσονάρο, που αποπέμφθηκε από τον πρόεδρο, Λουίς Ενρίκε Μαντέτα.

Η Καλαζάνς δήλωσε με τη σειρά της μπροστά στις κάμερες: «Σας μιλάω ως μαύρη Βραζιλιάνα που πιστεύει στο εμβόλιο. Σκεφτείτε πόσες ζωές έχουμε ήδη χάσει, πόσες οικογένειες. Μην φοβάστε, Βραζιλιάνοι, αυτή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...