430
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της Κνεσέτ πριν την ψηφοφορία | REUTERS/Amir Cohen

«Βράζει» το Ισραήλ: Η Κνεσέτ ενέκρινε την δικαστική μεταρρύθμιση που διχάζει τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 10:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/07/2023, 16:15
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της Κνεσέτ πριν την ψηφοφορία
|REUTERS/Amir Cohen

«Βράζει» το Ισραήλ: Η Κνεσέτ ενέκρινε την δικαστική μεταρρύθμιση που διχάζει τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 10:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/07/2023, 16:15

Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε τη Δευτέρα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση, που έχει βγάλει στους δρόμους τους Ισραηλινούς από τον Ιανουάριο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ εναντίον καμίας κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κνεσέτ, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ολομέλεια προς ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε το παρόν στη συνεδρίαση, καθώς είχε λάβει εξιτήριο το πρωί της Δευτέρας από το ιατρικό κέντρο Σέμπα, όπου χθες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να του τοποθετηθεί βηματοδότης.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προώθησε ο Νετανιάχου είναι μέρος του σχεδίου του δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και προκαλεί αντιδράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και μήνες.

Ο νέος νόμος πλέον αναιρεί τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις αν τις κρίνει «παράλογες». Είναι η πρώτη από τις μεταρρυθμίσεις που θα τεθεί σε ισχύ, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του συστήματος Δικαιοσύνης.

Εκατοντάδες σκηνές με διαδηλωτές μπροστά στην Κνεσέτ – REUTERS/Ilan Rosenberg

Το ζήτημα διχάζει την ισραηλινή κοινωνία εδώ και πάνω από έξι μήνες. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν κάθε εβδομάδα σε μαζικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την αποδυνάμωση του συστήματος Δικαιοσύνης.

Το τελευταίο διάστημα, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση συνάντησε μεγάλη αντίσταση στις τάξεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης την χαρακτηρίζουν απειλή για τη Δημοκρατία.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν έξω από την Κνεσέτ από την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα σημειώθηκαν επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την Κυριακή είχε προηγηθεί μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο.

Οι παρασκηνιακές προσπάθειες να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση συνεχίζονταν χθες. Ομως, όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση συμμαχίας Δεξιάς-Ακρας δεξιάς-υπερορθόδοξων Εβραίων και στην αντιπολίτευση απέτυχαν.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως οι δικαστικοί έχουν υπερβολικά μεγάλα περιθώρια παρέμβασης σε πολιτικές αποφάσεις.

Ισραηλινοί διαδηλωτές έξω από την Κνεσέτ το πρωί της Δευτέρας – REUTERS/Ronen Zvulun

Στο ζήτημα παρενέβη εκ νέου χθες ο Τζο Μπάιντεν, σε μία σπάνια δημόσια παρέμβαση σε εσωτερικό ζήτημα άλλης χώρας, καλώντας να αναβληθεί η κύρωση του νομοσχεδίου καθώς, κατ’ αυτόν, αποτελεί ολοένα και περισσότερο αιτία «διχασμού».

«Δεν είναι λογικό οι ισραηλινοί ηγέτες να επισπεύσουν» τη μεταρρύθμιση, «ο στόχος θα έπρεπε να είναι να συσπειρωθεί ο κόσμος και να βρεθεί λύση», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

«Από την σκοπιά των φίλων του Ισραήλ στις ΗΠΑ, φαίνεται πως η τρέχουσα πρόταση δικαστικής μεταρρύθμισης είναι ολοένα και περισσότερο αιτία διχασμού», σημείωσε.

Ανησυχία και διαδηλώσεις έχει πυροδοτήσει σειρά άλλων σχεδίων νόμου υπό εξέταση όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τους διορισμούς των δικαστικών, που έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...