934
O Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του αργά το βράδυ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Βράζει στο ζουμί του το ΠΑΣΟΚ: Αποτύχαμε, λένε οι βουλευτές στον Ανδρουλάκη

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 11:55
O Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του αργά το βράδυ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Βράζει στο ζουμί του το ΠΑΣΟΚ: Αποτύχαμε, λένε οι βουλευτές στον Ανδρουλάκη

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 11:55

Μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης ξέρει γιατί βγήκε να μιλήσει για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τελευταίος, όταν είχαμε πια φτάσει μεσάνυχτα. Ισως επειδή περίμενε ή ήλπιζε ότι θα μειωθεί κι άλλο η διαφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά τελικά αυξήθηκε: η ενσωμάτωση των αστικων κέντρων δεν ευνόησε το κόμμα που μπορεί να βαυκαλίζεται ότι «πρασίνισε» τη μισή Κρήτη, αλλά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ήταν τέταρτο και καταϊδρωμένο). Ισως να περίμενε να ακούσει τι θα πει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ισως πάλι, να περίμενε να ακούσει τι θα πουν οι δικοί του. Και δεν τα είπαν ωραία.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βγήκαν στα κανάλια το βράδυ της Κυριακής και περιέγραψαν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ως αποτυχία για το κόμμα, απαιτώντας παράλληλα κατεπείγουσα συνεδρίαση των κομματικών οργάνων για να συζητηθεί τόσο το τι συνέβη καθώς και η πορεία από εδώ και στο εξής.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης δικαιούται να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λαμβάνοντας ένα 12,79% των ψήφων, αύξησε τα ποσοστά του, τόσο από τις ευρωεκλογές του 2019, όταν με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στην ηγεσία είχε λάβει ένα 7,72%, όσο και από τις εθνικές εκλογές του 2023, όταν είχε πάρει 11,84%. Επίσης δικαιούται να λέει ότι κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο στο Ηράκλειο και στο Λασίθι και δεύτερο σε 21 εκλογικές περιφέρειες (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα , Χαλκιδική, Χίο), προσπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ –σε άλλες έξι περιφέρειες (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Ροδόπη, Πέλλα, Ημαθία) είναι τρίτο κόμμα, πάλι πιο πάνω από το κόμμα Κασσελάκη.

Ομως οι αριθμοί λένε τη μισή αλήθεια –ή, αν θέλετε, υπάρχουν άλλοι αριθμοί που περιγράφουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Σε αυτές τις ευρωκάλπες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχασε πάνω από 100.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023 (έλαβε 508.399 εφέτος, από 617.487 πέρυσι). Παράλληλα, απέτυχε να εξαργυρώσει τόσο την καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχασε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους μέσα σε έναν χρόνο, όσο και τη νέα υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ που έχασε άλλες 340.000 ψήφους. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι που εκτιμούν ότι αν ο κ. Ανδρουλάκης είχε στοχεύσει περισσότερο στον μεσαίο χώρο, αντί να δημιουργεί συνεχώς αντιπολιτευτικό θόρυβο και να εκπέμπει έναν διαρκή θυμό επί προσωπικού, αν δηλαδή πρόσεχε περισσότερο να φανεί «πρωθυπουργήσιμος», θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους της ΝΔ που δεν πήγαν να ψηφίσουν και να έχει εμφανιστεί σε αυτές τις κάλπες ως κυρίαρχος δεύτερος πόλος. Υπό αυτήν την έννοια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχασε μια ιστορική ευκαιρία για επιστροφή σε τροχιά εξουσίας.

Ετσι, δεν άργησαν να διατυπωθούν ενστάσεις για το αφήγημα που βιάστηκε να παρουσιάσει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα ποσοστά», είπε ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθηνών, ο οποίος χαρακτήρισε αποτυχία τη δεύτερη θέση και θεωρείται ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ηγεσία Ανδρουλάκη, σε εσωκομματικές εκλογές που σύμφωνα με το καταστατικό θα πρέπει να διεξαχθούν σε 18 μήνες από τώρα, φθινόπωρο του 2025. Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε την τεράστια αποχή και τη μεγάλη πτώση της ΝΔ, αλλά τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του και παρά το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης έδειξε τα όρια του «lifestyle politics», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σημείωσε πως «ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην θέσει όλα τα θέματα».

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας, σημείωσε πως «δεν πετύχαμε το πολιτικό και εκλογικό μας στόχο που ήταν η δεύτερη θέση». Σημείωσε δε ότι παραμένει το πρόβλημα που είχε εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ μεταξύ επαρχίας και αστικών κέντρων –κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «ασυμμετρία».

«Θα τα συζητήσουμε και θα τα αξιολογήσουμε όλα», ήταν το μήνυμα του κ. Κωνσταντινόπουλου.

Επίθεση Δουδωνή σε Γιαννακοπούλου

Πιο απαιτητική εμφανίστηκε η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, η οποία είπε πως «για να μπορέσουμε να κάνουμε μα εκτίμηση και αποτίμηση πρέπει να το συγκρίνουμε με τον στόχο που είχαμε θέσει και ο στόχος που είχαμε και ο πρόεδρος μας και εμείς, είναι ότι θέλαμε να είχαμε τη δεύτερη θέση και να ισχυροποιήσουμε τα ποσοστά μας». Ερωτηθείσα για το εάν τίθεται ζήτημα αρχηγού, η κυρία Γιαννακοπούλου σχολίασε: «Ολα μα όλα οφείλουμε να τα συζητήσουμε και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Θα τα συζητήσουμε στα όργανα». Σε δεύτερη συνέντευξή της, ζήτησε να υπάρξει άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων.

Ηταν τέτοια η επίθεση της κυρίας Γιαννακοπούλου, που το πρωί της Κυριακής, ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, βγήκε στον ΑΝΤ1 και είπε πως «η Νάντια Γιαννακοπούλου είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη». Μάλιστα της απέδωσε μερίδιο της ευθύνης για το αποτέλεσμα, αναφέροντας ότι στο κόμμα υπάρχει «επί οκτώ μήνες μια υποτροπιάζουσα κατάσταση εσωστρέφειας, με συγκεκριμένο στόχο», συμπληρώνοντας πάντως ότι «δεν τους βγήκε και το αποτέλεσμα που ήθελαν».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, πρότεινε να γίνει ανοιχτή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση, διαπιστώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μικρή άνοδο αλλά απέχει από τους στόχους που είχαν θέσει και τις προσδοκίες.

Το πρόβλημα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι και η σταυροδοσία στο ευρωψηφοδέλτιο έδειξε ότι η εξουσία του δεν φτάνει και τόσο μακριά. Ο Νίκος Παπανδρέου εξελέγη πρώτος σε σταυρούς. Είναι αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, βασικού αντιπάλου του κ. Ανδρουλάκη στη μάχη για την αρχηγία τον Δεκέμβριο του 2021, και είχε ξεκαθαρίσει ότι στόχος στις ευρωεκλογές ήταν η δεύτερη θέση –στόχος που δεν επετεύχθη.

Ο κ. Ανδρουλάκης προώθησε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Σπυρόπουλου, τον οποίο έχει τοποθετήσει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ομως ο κ. Σπυρόπουλος απέτυχε: με 54.350 σταυρούς κατετάγη μόλις έβδομος, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναρωτιούνται αν μπορεί να είναι ακόμη γραμματέας και συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη να σπεύδουν να σημειώσουν ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...