302
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάσι Κουαρτένγκ, εκτίμησε την Κυριακή ότι δεν θα έχουμε ελεύθερη πτώση της στερλίνας. Το ζήτημα όμως είναι τι πιστεύουν οι επενδυτές | REUTERS

Βουτιά της στερλίνας, προβλέψεις για απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο  

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 15:31
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάσι Κουαρτένγκ, εκτίμησε την Κυριακή ότι δεν θα έχουμε ελεύθερη πτώση της στερλίνας. Το ζήτημα όμως είναι τι πιστεύουν οι επενδυτές
|REUTERS

Βουτιά της στερλίνας, προβλέψεις για απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο  

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 15:31

Η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, στο 1,0327 δολάριο, στον απόηχο του πακέτου φορολογικών περικοπών που ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάσι Κουαρτένγκ, την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα οικονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης θα οδηγήσουν στα όριά τους τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας. 

Η πτώση της Δευτέρας ήρθε σε συνέχεια της βουτιάς κατά 3,6% την Παρασκευή, αφότου ο Κουαρτένγκ ανακοίνωσε πρωτοφανείς μειώσεις φόρων που θα χρηματοδοτηθούν από την μεγαλύτερη αύξηση στον δανεισμό από το 1972. Οι επικριτές του προγράμματος μείωσης των φόρων σημείωσαν στο Bloomberg ότι τα οικονομικά μέτρα θα ευνοήσουν δυσανάλογα τους πλούσιους κι ότι ενδέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσει υψηλά επίπεδα χρέους σε μια εποχή αυξανόμενων επιτοκίων.

O ίδιος ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την Κυριακή το ενδεχόμενο ελεύθερης πτώσης της λίρας, λέγοντας ότι η στρατηγική του πρόκειται να επικεντρωθεί περισσότερο στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς.

Η βουτιά της λίρας βοήθησε την Δευτέρα το αμερικανικό νόμισμα, που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο», να ανέλθει σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων.

Στην Ιαπωνία, οι αρχές επανέλαβαν ότι είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, μετά την παρέμβασή τους την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 1998, με στόχο την ενίσχυση του γεν.

Ωστόσο, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε η απότομη πτώση της λίρας. Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,9% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0327 δολαρίου πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,0699 δολάριο.

Αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg δίνουν πιθανότητα 60% πριν το τέλος του έτους το βρετανικό νόμισμα να υποχωρήσει ως την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Η στερλίνα σημείωσε επίσης βουτιά 1,3% έναντι του ευρώ, έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2020 στις 92,60 πένες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...