380
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στη συνεδρίαση της Επιτροπής | Intime

Βουλή: Με ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πέρασε από την Επιτροπή το ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 20:35
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στη συνεδρίαση της Επιτροπής
|Intime

Βουλή: Με ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πέρασε από την Επιτροπή το ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 20:35

Mε ευρύτερη πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε την Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Επί της αρχής του σχεδίου νόμου υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα εισαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η ουσία του νομοσχεδίου δεν είναι η κατάργηση του υφιστάμενου νόμου που ψηφίστηκε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συμπλήρωσή του και η βελτίωσή του για να γίνει λειτουργικός και να προχωρήσουν οι επενδύσεις παραγωγής. «Η πολιτική είναι σκυταλοδρομία, δεν είναι μόνο αντιμαχία» είπε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε πως «σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε μια προσπάθεια συνθέσεως».

Επισήμανε ότι τα πράγματα και η νομοθεσία σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική κάνναβη, έχουν αλλάξει τόσο σε επίπεδο Ευρώπης, Αμερικής και ΠΟΥ και στο πλαίσιο αυτό το παρόν νομοσχέδιο «προσπαθεί να κάνει το επόμενο απαραίτητο βήμα», που είναι να επιτρέπεται η εξαγωγή ξηρού ανθού και κάθε φαρμακευτικής μορφής, που η παραγωγός εταιρεία στην Ελλάδα θα εξάγει με την απαραίτητη άδεια, σε μία χώρα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε ότι επί της αρχής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, επέμεινε όμως ότι είναι «δειλό και άτολμο» και κατέθεσε δύο τροπολογίες. Επίσης, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει και στην ολομέλεια επί της αρχής το νομοσχέδιο, καθώς «όλοι συμφωνούμε στο οικονομικό και αναπτυξιακό του κομμάτι».

Από την πλευρά, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας πως ο στόχος του δεν είναι η εξυπηρέτηση και επίλυση των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών, αλλά η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας επιχειρηματιών και ομίλων. Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, δήλωσε πως το ότι το νομοσχέδιο «ανάγει τα ναρκωτικά σε επένδυση, με ενοχλεί για να μην πω ότι ντρέπομαι». Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, δήλωσε πως το κόμμα του τελικά θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς ο στόχος του δεν είναι η ανάπτυξη και της εγχώριας αγοράς, αλλά η ανάδειξη της Ελλάδας σε μία εξαγωγική υπερδύναμη πρώτης ύλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...