359
Ο Μπόικο Μπορίσοφ ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη | REUTERS/Spasiyana Sergieva

Βουλγαρία: Χωρίς ξεκάθαρο νικητή οι εκλογές – αλλά με ηττημένο τον Μπορίσοφ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 10:52
Ο Μπόικο Μπορίσοφ ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη
|REUTERS/Spasiyana Sergieva

Βουλγαρία: Χωρίς ξεκάθαρο νικητή οι εκλογές – αλλά με ηττημένο τον Μπορίσοφ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 10:52

Παρά την πληθώρα καταγγελιών για σκάνδαλα εναντίον του, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε το 23,9% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βουλγαρία, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων.

Το GERB έχασε 2,9% των ψήφων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου, όταν δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση.

Το νέο αντισυστημικό κόμμα Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ΙΤΝ), που τάσσεται κατά του «κατεστημένου» και του οποίου ηγείται ο δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής και τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ, ήρθε με μικρή διαφορά δεύτερο με 23,7%. Πρόκειται για μεγάλη άνοδο έξι μονάδων σε σχέση με το ποσοστό που πήρε τον Απρίλιο.

Είναι οι δεύτερες εκλογές που διεξάγονται στη Βουλγαρία, την πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ, η οποία πνίγεται στα σκάνδαλα, μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Μετά και τα νέα αποτελέσματα, η περίοδος της αστάθειας και της αβεβαιότητας στη χώρα, αναμένεται να παραταθεί.

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει σημασία ποιο κόμμα θα βγει πρώτο, καθώς αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση από τον Τριφόνοφ, που θα σημάνει το τέλος του Μπορίσοφ και του GERB, αλλά θα αντικαταστήσει έναν λαϊκιστή με έναν άλλο. Αυτή η κυβέρνηση όμως, με έξι κόμματα στο κοινοβούλιο, θα έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Οι σχηματισμοί κατά της διαφθοράς, Δημοκρατική Βουλγαρία και Σηκωθείτε! Εξω η Μαφία!, πιθανοί εταίροι του ITN σ’ έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, έλαβαν 12,6% (άνοδος 3% σε σχέση με τον Απρίλιο) και 5% αντιστοίχως. Τα δύο κόμματα οδήγησαν στις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς με στόχο την ανατροπή του Μπορίσοφ πέρυσι.

Οι Σοσιαλιστές και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MRF κέρδισαν 13,6% και 10,6% αντιστοίχως.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Πέμπτη.

Η Βουλγαρία έχει μακρά προϊστορία στη διαφθορά, ωστόσο το μέγεθος και η κλίμακα των τελευταίων αποκαλύψεων σοκάρουν και προβληματίζουν. Προκαλούν όμως και οργή στην κοινή γνώμη για το πώς τα πλοκάμια της ελίτ συμπεριφέρονται σαν εγκληματική συμμορία, ελέγχοντας ολόκληρους τομείς της οικονομίας των αρχών ασφαλείας των μέσων ενημέρωσης και της Δικαιοσύνης.

Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να παρέμβουν με την απόφαση που εξέδωσαν προ ημερών να βάλουν στη μαύρη λίστα πρόσωπα (μεταξύ τους και δύο ολιγάρχες) και εταιρείες που ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...