624
Η Μαρίγια Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, τον Ιανουάριο | EPA/OLIVIER HOSLET

Βουλγαρία: Την ευρωπαία Επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ πρότεινε για πρωθυπουργό ο Μπορίσοφ

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 11:54
Η Μαρίγια Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, τον Ιανουάριο
|EPA/OLIVIER HOSLET

Βουλγαρία: Την ευρωπαία Επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ πρότεινε για πρωθυπουργό ο Μπορίσοφ

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 11:54

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Βουλγαρία μετά τις πέντε διαδοχικές εκλογές που δεν έχουν καταφέρει να αναδείξουν νικητή.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το κεντροδεξιό κόμμα του GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) θα προτείνει την ευρωπαία Επίτροπο για την Καινοτομία Μαρίγια Γκάμπριελ ως νέα πρωθυπουργό της χώρας.

Η Γκάμπριελ είναι η επιλογή του Μπορίσοφ στην προσπάθεια να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε βρει μία υποψήφια που ήταν «αδιαμφισβήτητη πρωθυπουργός», η οποία θα μπορούσε να «βάλει τάξη στο χάος».

Τα κόμματα «Συνέχεια της Αλλαγής» (PP) και «Δημοκρατική Βουλγαρία» (DB), η κεντρώα και φιλοδυτική συμμαχία κατά της διαφθοράς υπό τον πρώην πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ, που ήρθε οριακά δεύτερη στις εκλογές, δηλώνουν ότι δεν θα συνεργαστούν διορίζοντας υπουργούς σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό που θα διοριστεί από το GERB.

Ο Μπορίσοφ πιέζει τα δύο αυτά κόμματα να συνεργαστούν μαζί του, κατηγορώντας τα για αλαζονεία.

Εάν δεν υποχωρήσουν, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να διαπραγματευτεί με κόμματα της «παλιάς φρουράς», όπως οι Σοσιαλιστές και το Εθνοτουρκικό Κόμμα (DPS), αμφότερα με ιστορικό διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον Ντιμίταρ Μπέτσεφ, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Σχολή Διεθνών Σπουδών, τα κόμματα κατά της διαφθοράς «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να αποδεχθούν την υποψηφιότητα προκειμένου «να σώσουν τα προσχήματα» μπροστά στους πολίτες που επιθυμούν απεγνωσμένα να δουν μια σταθερή κυβέρνηση.

Αν όχι, θα θεωρηθούν αυτοί ως το πρόβλημα, όχι το κόμμα GERB του Μπορίσοφ, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico.

Αλλά μετά την ανακοίνωση του Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο της Σόφιας, η διακομματική συμμαχία δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό οποιουδήποτε εκπροσώπου του GERB σε μια νέα κυβέρνηση.

«Η Μαρίγια Γκάμπριελ δεν είναι το μόνο άτομο στο GERB που εκτελεί τα καθήκοντά της με σωστό τρόπο, αλλά το ζήτημα είναι θέμα αρχής», δήλωσε ο Ντάνιελ Λάουρερ, πρώην υπουργός Καινοτομίας από το PP, προσθέτοντας ότι υπάρχει «έλλειψη εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το GERB, όχι σε μεμονωμένα άτομα».

Η Κορνέλια Νίνοβα, επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Γκάμπριελ πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης ήταν «άλλο ένα λάθος» και ότι το κόμμα της θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό μόλις καθοριστούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες.

Ωστόσο, ο Μουσταφά Καραντάι, πρόεδρος του εθνοτουρκικού κόμματος DPS, που είναι πιθανό μέλος του συνασπισμού, δήλωσε ότι η κίνηση του Μπορίσοφ ήταν «η σωστή προσέγγιση».

«Αν αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούσε [το GERB] σε προηγούμενα κοινοβούλια, ίσως να είχαν δημιουργήσει κάτι πιο σταθερό ως κυβέρνηση», δήλωσε ο Καραντάι, προσθέτοντας ότι το κόμμα του περιμένει από την Γκάμπριελ να περιγράψει τις προτεραιότητες για την θητεία της προτού αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στον συνασπισμό.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η ομάδα του χαιρετίζει «θερμά» την υποψηφιότητα της Γκάμπριελ για την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας.

«Εχει την εμπειρία και το διεθνές κύρος για να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο στη Σόφια. Πλήρης υποστήριξη στο αδελφό μας κόμμα GERB-Udf για το ότι βάζει πρώτα τα συμφέροντα της χώρας», δήλωσε ο Βέμπερ.

Το GERB βγήκε πρώτο στις εκλογές της Βουλγαρίας τον περασμένο μήνα, αλλά έλαβε μόνο το 26,5% των ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπορίσοφ, ο πρόεδρος του κόμματος, καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία άλλων κομμάτων.

Η Γκάμπριελ είναι Επίτροπος για την Καινοτομία, την Ερευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού κατείχε τη θέση της Επιτρόπου για την Ψηφιακή Τεχνολογία, υπό τον πρώην πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η βουλγάρα Επίτροπος ζήτησε άδεια άνευ αποδοχών για να συμμετάσχει στις κυβερνητικές συνομιλίες στη Βουλγαρία. Αν και παραμένει Επίτροπος προς το παρόν, τους φακέλους της έχουν αναλάβει οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Μαγκρέτε Βεστάγκερ και Μαργαρίτης Σχοινάς, πρόσθεσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...