320
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στο Pride στη Βουδαπέστη | REUTERS/Marton Monus

Βουδαπέστη: Τριάντα χιλιάδες συμμετείχαν στο Pride εναντίον του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2021, 12:52
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στο Pride στη Βουδαπέστη
|REUTERS/Marton Monus

Βουδαπέστη: Τριάντα χιλιάδες συμμετείχαν στο Pride εναντίον του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2021, 12:52

Χιλιάδες Ούγγροι συμμετείχαν το Σάββατο στο Pride της Βουδαπέστης δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας και διαμαρτυρόμενοι για τον νέο νόμο εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Η ΕΕ έχει καταδικάσει τον συγκεκριμένο νόμο και η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας.

Στην Παρέλαση Υπερηφάνειας συμμετείχαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως η Ιρλανδέζα Μαρία Γουόλς, ο Γερμανός Τέρι Ράιντκε, αντιπροσωπείες πρεσβειών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ και 19 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Περίπου 30.000 άτομα συμμετείχαν στο Pride

Στην πορεία επικράτησε η εορταστική διάθεση, με τους συμμετέχοντες να χορεύουν στους δρόμους κυματίζοντας σημαίες του ουράνιου τόξου.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, βιώσαμε μια κυβερνητική επίθεση εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ρητορική μίσους και επίσης υιοθέτηση περιοριστικής νομοθεσίας όσον αφορά τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ, την υιοθεσία, και πιο πρόσφατα, έναν προπαγανδιστικό νόμο ρωσικού τύπου», δήλωσε ο Ταμάς Ντόμπος, μέλος της Háttér Society, μια ουγγρική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πολλοί άνθρωποι ήρθαν για να δείξουν την υποστήριξή τους και να δείξουν ότι δεν σκέφτονται όλοι σαν την κυβέρνησή μας».

Οι διοργανωτές υπολόγισαν την προσέλευση σε περίπου 30.000 κόσμου.

Η σημαία της Σουηδίας και η σημαία των τρανς στην παρέλαση

Μιλώντας στο Politico, πολλοί έφηβοι εξήγησαν ότι η κατάπτυση νομοθεσία που θίγει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ήταν αυτή που τους ώθησε να συμμετάσχουν σε μια πορεία Pride για πρώτη φορά.

Μικρές ομάδες ακροδεξιών, μερικοί από τους οποίους φορώντας μπλουζάκια «Defend Europe», οργάνωσαν τις δικές τους διαμαρτυρίες. Περίμεναν επίσης τους συμμετέχοντες του Pride κοντά στις όχθες του Δούναβη με μεγάλα πλακάτ «Stop LGBT» και εξαπολύοντας προσβολές.

Η παρέλαση διασχίζει μία από τις χαρακτηριστικές γέφυρες της Βουδαπέστης

Οι συμμετέχοντες του Pride απάντησαν με ευθυμίες και συνθήματα όπως «η αγάπη είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Η αστυνομία κράτησε τις δύο πλευρές σε απόσταση. Δεν υπήρξαν αναφορές περιστατικών βίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...